Racuchy drożdżowe z jabłkami – przepis


Racuszki to super pomysł na urozmaicenie kolacji. Puszyste, drożdżowe, nadziane jabłkami. Ja zawsze podaję ze szklanką zimnego mleka i cukrem pudrem. Za przepis dziękuję milk_chocolate84. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki + 3 łyżki na zaczyn
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 średnie jabłka
  • cukier puder do posypania

 

Drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i niewielką ilością mleka. Mieszamy. Następnie zalewamy pozostałym ciepłym mlekiem i lekko mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. pół godz.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z łyżką cukru na puszysta masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, rozczyn i roztopione masło. Wszystko łączymy drewnianą łyżką dodając delikatnie pianę z białek.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Całość odstawiamy na pół godz. do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto nakładamy łyżką na średnio rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem. Smacznego.

wydrukuj teraz