Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rogaliki

Rogaliki drożdżowe (zatapiane) – przepis

Sierpień 4, 2012 , 425 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
rogaliki-drozdzowe-2

Rogaliki z tego przepisu robiłam już wiele razy i zawsze się udają. Możemy dodać do środka dżem, owoce, masę makową, nutellę lub cokolwiek sobie wymyślimy. Jeśli z przepisu wyłączymy cukier, możemy z ciasta wykonać paszteciki do barszczu. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI :

ILOŚĆ: ok. 30 rogalików

  • ½ kg mąki + do wyrobienia
  • 250 g masła, roztopionego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + do posmarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • pół słoiczka dżemu, kremu czekoladowego, masy makowej

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, roztopione masła. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i wszystko razem wyrabiamy, aż powstanie gładkie i lśniące ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą na ok. godzinę, ciasto powinno wypłynąć.

Po wypłynięciu ponownie dokładnie wyrabiamy, dodając tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła, następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy dżem. Zwijamy od szerszej strony do węższej. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody, aby podczas pieczenia nabrały ładnego koloru. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 30 -35 min w temp. 180 C. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje