04 sie 2012

Rogaliki drożdżowe (zatapiane) – przepis

10 Komentarze Rogaliki

Rogaliki z tego przepisu robiłam już wiele razy i zawsze się udają. Możemy dodać do środka dżem, owoce, masę makową, nutellę lub cokolwiek sobie wymyślimy. Jeśli z przepisu wyłączymy cukier, możemy z ciasta wykonać paszteciki do barszczu. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI :

ILOŚĆ: ok. 30 rogalików

  • ½ kg mąki + do wyrobienia
  • 250 g masła, roztopionego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + do posmarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • pół słoiczka dżemu, kremu czekoladowego, masy makowej

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, roztopione masła. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i wszystko razem wyrabiamy, aż powstanie gładkie i lśniące ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą na ok. godzinę, ciasto powinno wypłynąć.

Po wypłynięciu ponownie dokładnie wyrabiamy, dodając tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła, następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy dżem. Zwijamy od szerszej strony do węższej. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody, aby podczas pieczenia nabrały ładnego koloru. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 30 -35 min w temp. 180 C. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi: ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

10 Komentarze to “Rogaliki drożdżowe (zatapiane) – przepis”

  1. Odpowiedz Małgorzata says:

    MMM:)
    pyszności<3

  2. Odpowiedz Małgorzata says:

    Zapraszam do siebie<3

  3. Odpowiedz Klaudia says:

    rogale mi się marzą od dawna :)

  4. Odpowiedz Paulina says:

    uwielbiam domowe rogaliki:) ostatnio robiliśmy z budyniem, polecam!:D

  5. Odpowiedz Maciej says:

    Zaglądam na ten blog każdego dnia, dzisiaj mam robić sernik ale jak zobaczyłem te rogaliki to mi się dobre czasy przypomniały i po masło muszę iść do sklepu ;) . Nie ma opcji sernik i rogaliki muszą być :)

  6. Odpowiedz Samantha says:

    Wspaniałe ! Wyglądają przepysznie i cudnie ;) Pozdrawiam :)

  7. Odpowiedz Behub says:

    Rewelacyjny przepis !! Polecem wszystkim !! Zrobilam tylko wiecej koleczek (8), aby rogaliki wyszly mniejsze i zgrabniejsze – ale to kwestia gustu.
    Smakowaly rewelcyjnie :)

Napisz komentarz