Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Pieguski – przepis

Sierpień 10, 2012 , 19226 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
piegusek-3

Na pieguski kiedyś był wielki szał i były to jedne z moich ulubionych ciastek. Przepis wyszperałam z szuflady i wykonałam całą blaszkę ciastek. Bardzo kruche, maślane, przepysznie rozpływające się w ustach. Możemy do nich dodać swoje ulubione dodatki: czekoladę, orzechy, draże, rodzynki. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 50 ciastek

  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, miękkiego
  • 170 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150 g czekolady gorzkiej posiekanej lub orzechów laskowych

Mąkę przesiewamy razem z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Masę mieszamy z suchymi składnikami oraz posiekaną czekoladą lub orzechami ( możemy dodać również oba składniki ). Z ciasta formujemy ok. 50 kuleczek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje