Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane

Ciasto miodowe z migdałami – przepis

Sierpień 15, 2012 , 23589 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-miodowe-1

Ciasto z koloru przypomina piernik, ale w smaku zupełnie inne. Cudownie rozpływa się w ustach, niesamowicie miękkie, wilgotne, mocno miodowe. Do tego chrupiący wierzch z płatków migdałowych w miodzie. Bardzo pyszne ciasto i mało skomplikowane. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 175 g masła, miękkiego
  • 85 g płynnego miodu + 4 łyżki do polania na wierzch
  • 85 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka + 1 białko
  • 85 g płatków migdałowych

Do dużej miski przekładamy masło, miód, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jogurt, 1 całe jajko oraz żółto ( białko zostawiamy na później do ubicia ). Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Białka jedno oddzielone od żółtka, które dodaliśmy do ciasta i jedno przygotowane wcześniej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy delikatnie do wcześniej przygotowanej masy na ciasto. Foremkę ( keksówka ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Na wierzch wysypujemy płatki migdałowe. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 -55 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto, polewamy wierzch dwoma łyżkami miodu i lekko posypujemy solą, wstawiamy do piekarnika na 5 min. w temp. 160 C. Po tym czasie polewamy ponownie 2 łyżkami miodu i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje