Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Muffinki

Muffinki z gruszką i miodową kruszonką – przepis

Sierpień 22, 2012 , 9225 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
muffinki-z-gruszka-1

Kupione na bazarze 4 duże gruszki leżały już tydzień i czekały na swoją kolej, aż zaczęły niebezpiecznie robić się miękkie. Była to już ostatnia szansa na upieczenie i wykorzystanie ich do jakiegoś pysznego wypieku. Nie nalezę do osób, które pałają jakąś wielką miłością do tego owocu, ale muszę przyznać – zwariowałam na punkcie tych muffinek. Są tak pyszne, że po upieczeniu pochłonęłam od razu cztery. Mięciutkie w środku z soczystą gruszką i do tego słodziutka, miodowa kruszonka. Jeśli ktoś lubi bardzo dużą ilość kruszonki radzę zrobić z podwójnej porcji. Wypróbujcie, a nie pożałujecie:). Przepis ze strony makeandtakes, który został zmodyfikowany. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 10 muffinek

  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka gruszki pokrojonej w drobną kostkę

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 75 g mąki
  • 50 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki miodu, płynnego

W miseczce łączymy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem. W kolejnej misce trzepaczką łączymy wszystkie mokre składniki: olej, jajko, mleko i wanilię. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z pokrojoną gruszką.

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i dłońmi rozdrabniamy, aż uzyskamy grudkowatą teksturę.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do ¾ wysokości foremki, wierzch obsypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30-35 min, do uzyskania złotego koloru muffinek. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku i dopiero po tym czasie wyciągamy i studzimy. Smacznego.

  • Tyśka

    Robiliśmy z podwójnej porcji i niestety ilość soli jest za duża:((( Fatalnie za słone, smakują bardziej wytrawnie niż na słodko:((( Zawiodłam się bardzo.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      może za duża łyżeczka? pamiętam, że moje nie były za słone

Może to Cię zainteresuje