Znajdź swój przepis

Szarlotka sypana

24 sierpnia, 2012

Do tej szarlotki sypanej nie musimy mieć wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy przygotować składniki, wymieszać i piec. Jakiś czemu temu robiłam już szarlotkę sypaną, ale niestety przepis okazał się za słodki. Natomiast ten jest idealny, nie przesłodzony, lekko kwaśna masa jabłkowa i chrupiąca słodka skórka. Przepis zapożyczony od Domi. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 150 g zamrożonego masła lub margaryny ( ok. 2 godz. w zamrażarce )

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki sypkie na ciasto mieszamy w miseczce i dzielimy na 3 części. Tortownicę ( u mnie o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy kasza manną lub bułką tartą. Wysypujemy na dno równomiernie jedną część sypkich składników, następnie połowę masy jabłkowej. Kolejna część sypkich składników, masa jabłkowa i ostatnia część sypkich składników. Na wierzch ścieramy równomiernie zamrożone masło tarką o grubych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. godzinę do uzyskania złotej skórki na wierzchu. Podajemy z bitą śmietaną, lodami. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x