27 sie 2012

Rafaello na krakersach – przepis

43 Komentarze Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto bardzo kokosowe, słodkie, delikatne w smaku. Po jednym dniu w lodówce krakersy miękną i tworzą spójną całość z masą budyniową. Wierzch ciasta możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi  lub polać delikatnie gorzką czekoladą, na pewno urozmaici to smak. Przepis ze strony Słodkiej Babeczki po lekkich modyfikacjach. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
  • 50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
  • 250 g masła lub margaryny

Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.

Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanka cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne. Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Tagi: , , , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

43 Komentarze to “Rafaello na krakersach – przepis”

  1. Odpowiedz Patrycja says:

    W tym tygodniu mam zapowiedzianych gości właściwie prawie każdego dnia – to ciasto wygląda bardzo efektownie, ale nie jest tak pracochłonne jak mogłoby się wydawać! Na pewno go wypróbuję! *.* Zapraszam również do mnie: http://miksturownik.blogspot.com/

  2. Odpowiedz GrowingUp says:

    Cudo!.
    Uwielbiam wszystko co kokosowe!;)

  3. Odpowiedz KulinarnaJa says:

    Moja mama robi je od lat, jest rzeczywiście obłednie dobre!

  4. Odpowiedz EwaK says:

    Ale cudownie wygląda :)

  5. Odpowiedz basia-cook says:

    To ciasto jest przepyszne! Twoje wygląda wspaniale – również muszę zrobić :)

  6. Odpowiedz Kamila says:

    Uwielbiam takie na krakersach. Jest takie proste w wykonaniu :)

  7. Odpowiedz Anyzkowo says:

    Wow genialne, uwielbiam kokos <3

  8. Odpowiedz Paulina says:

    wow, wygląda wspaniale… kiedyś robiliśmy i je uwielbiałam:D

  9. Odpowiedz Magda says:

    kokosowe smaki uwielbiam! to ciasto .. az slinka cieknie! *.*

  10. Odpowiedz Alina says:

    Kiedyś coś takiego robiłam i bardzo nam smakowało:)

  11. Odpowiedz Madzialena says:

    Wygląda cudownie! Do ciasta na krakersach zbieram się od dawien dawna i coś nie po drodze mi było :) To są takie zwykłe, słone krakersy?

  12. Odpowiedz moje pasje says:

    :) Moja kuzynka robiła takie :) Uwielbiam :)

  13. Odpowiedz Asiek says:

    Oj, jak dawno go nie jadłam, a jest takie pyszne:) Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu a co ważniejsze, że posmakowało:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  14. Odpowiedz Aniela says:

    U mnie budyń nie zgęstniał , a robiłam wszystko zgodnie z przepisem , nie mam pojęcia dlaczego…?

  15. Odpowiedz Aniela says:

    właśnie dałam do lodówki i stężało :)

  16. Odpowiedz Justyna says:

    Szukałam ciasta bez pieczenia i trafiłam na tą stronkę :-) Rafaello już w lodówce. Wprowadziłam małe modyfikacje – 200 g. masła zamiast 250, szkl. cukru zamiast 1,5 oraz dałam do masy sok z połówki cytryny. Zapowiada się pysznie. Dzięki za ten przepis.

  17. Odpowiedz Imię says:

    zrobiłam! wyszło super, ale dla mnie trochę za słone… na pewno zrobię te ciasto znów, bo masa jest wyśmienita. Zrobię jednak jeden poziom na herbatnikach,

  18. Odpowiedz Imię says:

    ZROBIŁAM DWA POZIOMY NA HERBATNIKACH A 2 POZIOMY NA KRAKERSACH MI SMAKOWAŁA BARDZIEJ…. ALE TO KWESTIA GUSTU

  19. Odpowiedz Natalia says:

    zabieram sie własnie za to cudo:D

  20. Odpowiedz Marika says:

    Już raz je robiłam poszło w 10 min. Teraz jeszcze raz robię , ale przyjechał wujek więc będzie nas troje. Mam taki plan, oni wezmą po kawałku a ja zgarne blache i zjem resztę. :)

  21. Odpowiedz Gabrysia says:

    Dla mnie ten przepis jest mało szczegółowy, ale wygląda przepysznie ;)

  22. Odpowiedz kasia says:

    Zabieram sie za to ciasto w sobote, bedzie idealne na urodziny mojeg meza.

  23. Odpowiedz Mari says:

    Zgubiłam się…jaki budyń? Nie ma go w składnikach :(

  24. Odpowiedz Ania says:

    najlepsze ciasto ever!! :)

  25. Odpowiedz Tomek says:

    Zawsze mam problem z przepisami, bo posiadam blachę jak do babki ziemniaczanej (małą wąską) i nie wiem jak operować proporcjami :(

  26. Odpowiedz gosik2.0 says:

    Zrobiłam. Ciasto jest bardzo dobre i wbrew pozorom błyskawiczne. Dzięki za przepis. Pozdrawiam :) .

  27. Odpowiedz Magda says:

    Bardzo mnie kusi to ciasto. :)

  28. Odpowiedz Anita says:

    Czy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną ?
    Robiłam je wcześniej, jest przepyszne !!!

    Pozdrawiam :)

  29. Odpowiedz Dominika says:

    właśnie skończyłam robić- wrzuciłam do lodówki :)
    dopiero zaczynam się ‘bawić’ ciastami, smaku jeszcze nie znam, ale jeżeli chodzi o samo przygotowanie to nie można się zrazić, szybko i łatwo :)
    pozdrawiam

  30. Odpowiedz Ania says:

    Jest PRZEPYSZNE! Mój mąż mówi,że najlepsze na świecie :) Ja dodałam trochę więcej wiórek do masy, a jak gotowałam budyń, to mieszałam rózgą. Lepiej wychodzi niż łyżką. Pozdrawiam.

  31. Odpowiedz Imię says:

    cudne zdjęcia, też takie robię i jest pyszne, podpisuję się pod wszystkimi pochlebnymi opiniami – serdeczności :) ))

  32. Odpowiedz Natalia says:

    Ciasto rewelacyjne ! Bardzo szybko się robi, przepis jest baaardzo dobry :D

Napisz komentarz