Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto milka/ mleczna kanapka – przepis

Sierpień 28, 2012 , 7034 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
milka-vel-mleczna-kanapka-1

Ciasto milka lub mleczna kanapka jest interesujące ze względu na swoją nazwę, każdy kto jadł Kinder kanapkę zastanawiał się jak to ciasto smakuje. Samo ciasto to typowy kakaowy biszkopt, masa natomiast przypomina mleczną. Jeśli planujemy coś zrobić na rodzinną okazję to ciasto na pewno sprawdzi się i zadowoli podniebienia gości. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 140 ml mlecznej czekolady
  • 5 łyżek mleka

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z mokrymi w trzech partiach. Delikatnie przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm ( u mnie silikonowa ), pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z formy i odwracamy, zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwie części.

Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie. Wsypujemy cukry i zagotowujemy. Odstawiamy, owijamy folią i studzimy. Masło lub margarynę o temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy całkowicie ostudzone mleko oraz przesiane mleko w proszku. Cały czas miksujemy, aż masa będzie dokładnie połączona.

Jeden blat biszkoptowy przekładamy do tortownicy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem.

Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w rondelku o grubym dnie na niewielkim ogniu. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia. Następnie wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Kroimy gorącym nożem, aby czekolada nie popękała. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje