28 sie 2012

Ciasto milka/ mleczna kanapka – przepis

18 Komentarze Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto jest interesujące ze względu na swoją nazwę, każdy kto jadł Kinder mleczną kanapkę zastanawiał się jak to ciasto smakuje. Zobaczyłam przepis na blogu Arabeska i w końcu przyszedł czas na wykonanie. Troszkę pozmieniałam przepis, ale raczej proporcje, natomiast składniki pozostały bez zmian. Samo ciasto to typowy kakaowy biszkopt, masa natomiast przypomina budyń maślany. Jeśli planujemy coś zrobić na rodzinną okazję to ciasto na pewno sprawdzi się i zadowoli podniebienia gości:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 8 łyżek ciepłej wody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 670 ml mleka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 70 g białej czekolady
  • 170 g margaryny
  • 100 g cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 140 ml gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 100 g margaryny

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę ( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp. 180 C przez ok. 25 min. Studzimy.

Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie całkowicie zimny.

Margarynę o temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną masę budyniową.

Wszystkie składniki polewamy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy.

Na dno tortownicy wkładamy krążek biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Tagi: , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

18 Komentarze to “Ciasto milka/ mleczna kanapka – przepis”

  1. Odpowiedz blissful says:

    Bardzo mi się podoba ta propozycja. Świetna alternatywa dla oryginału.

  2. Odpowiedz Kaś says:

    robiłam z podobnego przepisu, bardzo nam smakowała. szkoda, że nie linkujesz przepisów, bo może korzystałam nawet z tego samego :)

  3. Odpowiedz Imię says:

    Piękne ciasto, zapisuję przepis:)

  4. Odpowiedz Ola says:

    Zachęcasz zdjęciami… bardzo apetyczne, estetycznie wykonane i tak równo ukrojone ;) też widziałam przepis na to ciasto na blogach i zamierzam kiedyś zrobić

  5. Odpowiedz Małgorzata says:

    Piękne zdjęcia:)
    Cudny talerzyk:)
    I pyszne ciacho:)

  6. Odpowiedz marderkowa says:

    Witam, po raz drugi robiłam biszkopt z Twojego przepisu i po raz drugi mi nie wyszedł. Był bardzo kleisty i czuć go było mocno jajkami. Cieżko było go przekroić. Prosze powiedz czy korzystasz doklanie z podanego przez Ciebie przepisu na biszkopt? Dziękuję i pozdrawiam.

    • Odpowiedz aneta says:

      Korzystałam dokładnie z tego przepisu i nie mam pojęcia czemu Ci się nie udaje ;(

    • Odpowiedz gosia says:

      mi niestety po raz kolejny też nie wyszedł biszkopt z tego przepisu… zrobił się mega zakalec, chociaż robiłam krok po kroku… może to kwestia tego, że trzeba osobno ubić pianę z białek i osobno utrzeć cukier z żółtkami, a tu nie ma tego napisanego… zrobiłam kolejny raz biszkopt, tym razem robiąc te dwie czynności i wyszedł… i więcej mąki dodałam. krem z tych proporcji co są tu podane wyszedł mi raczej za rzadki, mimo całej nocy w lodowce nie stężał jak trzeba i trochę się wylewa, ale wszystko jest dobre, zjadliwe :D następnym razem pójdzie mi lepiej.

  7. Odpowiedz Ewa PILNIE says:

    aneta, czy białka należy ubić osobno a później dodać żółtka i cukier ?

    • Odpowiedz aneta says:

      Nie, całe jajka ubijamy na puszystą masę, ale jeśli wolisz możesz rozdzielić wtedy będzie bardziej puszysty.

      • Odpowiedz gosia says:

        nie wiem w czym jest magia, ale mnie niestety biszkopt wychodzi tylko jak rozdzielę białka od żółtek :D jak całe jajka ubijam to mój biszkopt jest albo zakalcem albo jest ledwo grubszy od kartki papieru… może też kwestia tego jak pojmujemy „łyżki mąki’ – ja wtedy zawsze daje łyżkę płaską… może wystarczy dać czubate i byłoby okej? nie wiem, na razie mam odratowanego tego przekładańca, biszkopt robiony kapkę inaczej, masa kremowa za rzadka (może wina margaryny „Kasi”) ale po 2 dniach w lodówce lekko zgęstniała i wchłonął ją biszkopt, dzięki czemu już nie wylewa się jak zupa :D

Napisz komentarz