Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Muffinki

Kokosowe muffinki z Rafaello – przepis

Sierpień 30, 2012 , 74097 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kokosowe-muffinki-rafaello

Mufinki potrójnie kokosowe: kokos w cieście, kokos w środku i kokosowa polewa na wierzchu. Bardzo wyczuwalny smak śmietankowy w cieście łudząco przypomina dostępne w sklepach kuleczki Rafaello. Nie spodziewałam się, że będą tak bardzo smaczne i na pewno wykonam je jeszcze nie raz np. na jakąś uroczystość. Przepis możemy urozmaicić i zamiast wiórek na wierzch zastąpić je płatkami migdałowymi. Przepis lekko zmodyfikowany ze strony halfhourcook. Kliknij TUTAJ i zobacz inne przepisy ala Rafaello.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 krople zapachu migdałowego
  • 2/3 szklanki śmietanki 36 %
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 12 kuleczek Rafaello

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Wszystkie suche składniki mieszamy razem w miseczce. Mokre składniki przekładamy do oddzielnej miseczki i mieszamy, następnie dodajemy suche składniki. Trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta, następnie wkładamy Rafaello i pokrywamy całkowicie kuleczkę ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. Po ostudzeniu górę muffinek zatapiamy w rozpuszczonej białej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.

  • jjjj

    A ja mam pytanie ;-) czy rafaello upieczone w środku babeczki bardzo zmienia swój smak i konsystencję? Bo jeśli tak to nieco zmodyfikuję przepis i po upieczeniu babeczki wydrążę środek, wsadzę rafaello i przykryję ciastem ;-)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Hej wierzch kuleczek rafaello nie jest już tak chrupiący, natomiast środek bez zmian :) może zrób i takie i takie, aby porównać lepsze ?

  • sonia

    czy trzeba je przechowywac w lodowce ze wzgledu na smietanke czy po upieczeniu to juz nie ma znaczenia ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie trzeba przechowywac w lodowce, ale zakryj je folia lub kloszem szklanym , aby nie wyschly ;) pozdrawiam

  • Kitka

    Jaka to jest śmietanka 30% ? ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Chodzi o slodka smietanke do deserow np laciate w kartoniku

  • dandeliona

    przecudowne, wyśmienite! wyrosły jak marzenie, przepis wart polecenia! :) oblizuje wszystkie palce!

  • Ala

    Czy można słodką śmietankę zastąpić mlekiem?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      mozna, ale wtedy dodaj jej np. 1/2 szklanki

Może to Cię zainteresuje