03 wrz 2012

Tarta z owocami i mascarpone – przepis

14 Komentarze Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Tarty

Kruche ciasto, mascarpone i owoce – czy można chcieć czegoś więcej? Zajadaliśmy się nią cały weekend i nie mogliśmy wyjść z podziwu jaka jest dobra:). Ciasto możemy wykonać o wiele wcześniej i przechowywać kilka dni w lodówce, a w zamrażarce nawet do 2 tyg. Przygotować ją możemy z dowolnymi owocami, zamiast cukru do nadzienia możemy dodać białą czekoladę i smak będzie jeszcze pyszniejszy:). Tarta to nasze pożegnanie lata i świętowanie moich urodzin:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki śmietanki 30 %, schłodzonej
  • ok. 500-600 g dowolnych owoców ( u mnie maliny i borówki )

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy na min. pół godziny do lodówki ( możemy też przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc ). Po tym czasie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Ciasto zawijamy na wałek i wykładamy nim blaszkę do tarty ( u mnie 26 cm ) przyciskając, aby dokładnie przywarło do formy. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Widelcem nakłuwamy całe ciasto i wstawiamy ponownie na pół godziny do lodówki. Pieczemy przez ok. 25 min w temp. 180 C. Po upieczeniu studzimy.

 Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Kremem wykładamy spód tarty i dekorujemy owocami. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz zasady wypieku ciasta na tarty.

Tagi: , , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

14 Komentarze to “Tarta z owocami i mascarpone – przepis”

  1. Odpowiedz Droczilka says:

    Wspaniale wygląda Twoja tarta, mega smakowicie…. Wczoraj jadłam podobną, ale z samymi malinami…:-)

  2. Odpowiedz Kamila says:

    Pyszna :) I te owoce, kolory mm… :)

  3. Odpowiedz Asia says:

    Najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Teraz każdy prosi o przepis :)

  4. Odpowiedz Ola says:

    Tarta wygląda przepysznie, na pewno skuszę się na jej wykonanie kiedy słoneczko zacznie częściej świecić:)

  5. Odpowiedz Gosia says:

    mam pytanie – robię tę tartę dzis, ale podawac bede gosciom jutro. Czy moge robic krem dzis czy musze jutro przed podaniem? Wolalabym dzisiaj, ale nie wiem, czy do jutro sie nie zepsuje, czy nie opadnie…

    • Odpowiedz aneta says:

      Tartę najlepiej napełnić kremem przed podaniem ewentualnie 1-2 godz. wcześniej. W innym wypadku krem będzie powodował, że ciasto zacznie być mocno wilgotne. Pozdrawiam.

  6. Odpowiedz justyna says:

    Zrobilam tarte jako tort urodzinowy dla meza wyszla wspaniale i na drugi dzien zostal tylko smaczek w ustach :) dzieki za przepis ktory na pewno zagosci na stale w moim repertuarze pozdrawiam

  7. Odpowiedz Joanna Aśka says:

    Fantastyczna i pyszna!!!! za pierwszym razem ciasto wyszło za twarde ale cóż dziś drugie podejście :) z tego co widzę było po prostu zbyt grube :) dzięki za świetny i pposty przepis :) pozdrawiam

  8. Odpowiedz klaudia says:

    łyżkę jakiej śmietany dodać do ciasta?

Napisz komentarz