Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciastka kruche

Bourbonki – przepis

Wrzesień 6, 2012 , 7411 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
bourbonki-ciastka-kawowe-2

Bourbonki to nic innego jak kakaowe ciasteczka z kawowym nadzieniem. Przepis pochodzi z książki „Kawa. Sekrety baristy”. Przypominam, że możecie ją wygrać w moim konkursie na „ciasto do kawy”. Ciasteczka są rewelacyjne w smaku jeśli ktoś lubi mocne smaki. Są wyraziste, maślane, dosyć ciężkie i dużo nie da się ich zjeść. Podane do kawy czy herbaty będą wspaniałym uzupełnieniem, a na pewno wzbudzą ciekawość wśród gości swoim wyglądem i nazwą:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 ILOŚĆ: ok. 12 ciastek

  • 120g masła lub margaryny, miękkiego
  • 100g drobnego cukru sypkiego
  • 2 łyżki golden syrupu, melasy lub miodu
  • 230 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 100g masła lub margaryny, miękkiego
  • 180g cukru pudru, przesianego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Masło razem z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy golden syrup (melasę lub miód). Mąkę przesiewamy razem z kakao i sodą, dodajemy do wcześniej powstałej masy i zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte.

Ciasto wykładamy na papier do pieczenia ( nie będziemy musieli przenosić ciasta do blaszki, a jest to trudne ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Przekładamy do blaszki i przycinamy jeśli ciasto wystaje poza nią. Pieczemy w temp. 160 C przez 20 min.

Jeszcze ciepłe kroimy na nieduże prostokąty. Następnie zostawiamy do wystudzenia.

Masło na nadzienie ucieramy do momentu, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, kakao oraz kawę. Ucieramy do powstania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do szprycy cukierniczej lub sztywnego woreczka foliowego z lekko wyciętym rogiem.

Na jednym ciastku robimy falę z masy i przykrywamy drugim ciastkiem, lekko dociskamy. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje