Chrupiące, słodkie i pięknie pachnące ciasteczka, które idealnie pasują do kawy lub herbaty. Mąkę tortową możemy zastąpić zdrowszą orkiszową. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 30 ciastek
- 270g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 100g masła, miękkiego
- 150g cukru
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 320g nutelli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 150g pistacji, pokrojonych na małe kawałeczki
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy do połączenia. Do masy dodajemy nutellę, kawę rozpuszczalną, mieszamy.
Powoli wsypujemy sypkie składniki i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 4 godz, a najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu z ciasta formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w pokrojonych pistacjach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 175 C przez 15 min. Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka w piekarniku na 5 min i dopiero po tym czasie wyciągamy i studzimy. Smacznego.