Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Ciastka z nutellą i pistacjami – przepis

Wrzesień 14, 2012 , 9685 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-z-nutella-4

Chrupiące, słodkie i pięknie pachnące ciasteczka, które idealnie pasują do kawy lub herbaty. Mąkę tortową możemy zastąpić zdrowszą orkiszową. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 ciastek

  • 270g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g masła, miękkiego
  • 150g cukru
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 320g nutelli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 150g pistacji, pokrojonych na małe kawałeczki

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy do połączenia. Do masy dodajemy nutellę, kawę rozpuszczalną, mieszamy.

Powoli wsypujemy sypkie składniki i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 4 godz, a najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu z ciasta formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w pokrojonych pistacjach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 175 C przez 15 min. Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka w piekarniku na 5 min i dopiero po tym czasie wyciągamy i studzimy. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje