Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasto francuskie

Ciastka francuskie z jabłkami – przepis

Wrzesień 15, 2012 , 981 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-francuskie-z-jablka

Uwielbiam ciasto francuskie i jak tylko mam je w lodówce wypiekam różne ciastka. Połączenie ciasta i jabłek to niezawodny sposób na coś pysznego. Ciastka przepysznie smakują z gałką lodów waniliowych. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 6 ciastek

  • 1 płat ciasta francuskiego (ok. 250 g )
  • 2 łyżeczki masła, roztopionego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 nieduże jabłka, lekko kwaśne
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jabłka ze skórką kroimy w dosyć cienkie plasterki ( jeśli plastry są duże należy je dodatkowo przekroić na pół, aby za mocno nie wystawały z foremki ). Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon i mieszamy. Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty ok. 11x 11 cm. Formę na muffinki smarujemy lekko roztopionym masłem i wkładamy do środka po jednym kawałku ciasta francuskiego. Wewnątrz układamy plasterki jabłek. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min. do lekkiego zbrązowienia skórki. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje