15 wrz 2012

Ciastka francuskie z jabłkami – przepis

10 Komentarze Ciasto francuskie

Uwielbiam ciasto francuskie i jak tylko mam je w lodówce wypiekam różne ciastka. Połączenie ciasta i jabłek to niezawodny sposób na coś pysznego. Ciastka przepysznie smakują z gałką lodów waniliowych. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 6 ciastek

  • 1 płat ciasta francuskiego (ok. 250 g )
  • 2 łyżeczki masła, roztopionego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 nieduże jabłka, lekko kwaśne
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jabłka ze skórką kroimy w dosyć cienkie plasterki ( jeśli plastry są duże należy je dodatkowo przekroić na pół, aby za mocno nie wystawały z foremki ). Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon i mieszamy. Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty ok. 11x 11 cm. Formę na muffinki smarujemy lekko roztopionym masłem i wkładamy do środka po jednym kawałku ciasta francuskiego. Wewnątrz układamy plasterki jabłek. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min. do lekkiego zbrązowienia skórki. Smacznego.

Tagi: ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

10 Komentarze to “Ciastka francuskie z jabłkami – przepis”

  1. Odpowiedz Capacitier says:

    Świetny pomysł z tym kształtem :) .

  2. Odpowiedz Renata says:

    Idealne na szybki i smaczny deser :)

  3. Odpowiedz Kamciss says:

    Proste, ale za to jak wyglądają :)

  4. Odpowiedz karmel-itka says:

    o rany, jakie śliczne!

  5. Odpowiedz Goga says:

    Prezentują sie pysznie, też uwielbiam ciasto francuskie, ostatnio używam w wersji light(z lidla:)

  6. Odpowiedz ania-gotuje says:

    Bardzo lubię takie ciasteczka :)

  7. Odpowiedz Ania says:

    Mam nietypowe pytanie: gdzie można kupić taką śliczną patere;-)?

Napisz komentarz