17 wrz 2012

Sernik z rosą – przepis

25 Komentarze Serniki

Sernik urzekł mnie swoim wyglądem, ponieważ prezentuje się zjawiskowo przez te małe, złote kropelki. Na początku myślałam, że przepis mi się nie udał, ponieważ wyciągnęłam z piekarnika sernik czekam, czekam i nic. Natomiast rosa pojawia się dopiero jak sernik przestygnie, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość:). Smak jest obłędny, delikatny, kremowy, rozpływająca się w ustach pianka i słodkie kropelki. Nie jest to typowy ciężki sernik, a masa jest bardzo puszysta i lekka. Z przepisu pieczarka mysia. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 szklanka mąki
  • 120g cukru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg sera białego, mielonego ( najlepszy do tego przepisu jest z wiaderka )
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe

 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 4 białka
  • ½ szklanki cukru

 

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy, lekko podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy wysmarowaną masłem blaszkę ( możemy też rozwałkować ciasto i je położyć na blaszkę, ale jest to ciężkie ) o wym. 23 x 33 cm. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa.

Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W miarę jak będzie coraz bardziej chłodny będą powstawać na nim kropelki tzw. rosa. Smacznego.

Tagi: , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

25 Komentarze to “Sernik z rosą – przepis”

  1. Odpowiedz mojetworyprzetowry says:

    wygląda bajecznie! Cudowny, piękny! Pozdrawiam!

  2. Odpowiedz Klaudia says:

    ładnie wyszła rosa, jak dla mnie trochę mocniej mogłaś podpiec jeszcze bezę:)

  3. Odpowiedz Kamciss says:

    Tak właściwie to jest to magiczny sernik ;)

  4. Odpowiedz Agnieszka says:

    Cudowny! I ta rosa na nim Ci tak pięknie wyszła :) ….

  5. Odpowiedz wiosenka27 says:

    Bardzo lubię ten sernik:)

  6. Odpowiedz AZgotuj says:

    Wygląda wybornie:)

  7. Odpowiedz chantel says:

    sernik piękny Ci wyszedł, u mnie w domu kiedyś często taki się robiło.
    A mam pytanie – skąd talerze? Choruję od dłuższego czasu na ten wzór, ale nikt mi nie umie powiedzieć skąd, bo u osób u których pytałam „były prezentem”. Może mają coś chociaż napisane na spodzie?

    • Odpowiedz aneta says:

      Ja kupiłam go w sklepie Brocante, a na spodzie talerzyka napisane jest countryfield. Mam nadzieję, że pomogę i kupisz talerzyk bo jest na żywo przepiękny i zdjęcia nie oddają jego uroku ;) .

  8. Odpowiedz kejtiryba says:

    To mój ulubiony sernik, ja jednak daję 3 szklanki mleka. Masa jest jeszcze bardziej delikatna. I mam pewnik dla rosy – jak już lekko przestygnie ciasto, zawijam blachę w folię spożywczą. Rosa jak malowana :)
    Pozdrawiam

  9. Odpowiedz Antenka says:

    bajka! mnie również urzekł ten serniczek wspaniały!

  10. Odpowiedz madlene17 says:

    Po prostu idealny…:)

  11. Odpowiedz Madew says:

    Sernik smaczny, ładnie wygląda mimo tego,że mało podpiekłam i wyszło bardzo mało rosy. Jedyny problem jest taki, że z sernika, lub piany z białek „coś wycieka” nie wiem co to jest, a jest słodkie i lepiące się (w smaku ok;) co zrobiłam się źle?

  12. Odpowiedz basia says:

    Sernik cudowny. Mam jedno pytanie, w przepisie jest prostokatna blaszka , a na zdjeciu okragla, chce uzuc okragla, jakiego wymiaru Ty uzylas?

  13. Odpowiedz Justyna says:

    Jak mam ustawić piekarnik?? Z temoobiegiem i grzałkę dolną i górną?

  14. Odpowiedz wiktoria says:

    ten przepis jest praktyczny i wspaniały moja mama robiła ten sernik z rosą i wyszedł pyszny

  15. Odpowiedz pauline says:

    Właśnie się pieczę! :)

  16. Odpowiedz Paulina says:

    Mi wyszedł płynny a robiłam tak jak jest napisane… :(

Napisz komentarz