Znajdź swój przepis

Sernik z rosą

17 września, 2012

Sernik z rosą urzekł mnie swoim wyglądem, ponieważ prezentuje się zjawiskowo przez te małe, złote kropelki. Na początku myślałam, że przepis mi się nie udał, ponieważ wyciągnęłam z piekarnika sernik czekam, czekam i nic. Natomiast rosa pojawia się dopiero jak sernik przestygnie, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość:). Smak jest obłędny, delikatny, kremowy, rozpływająca się w ustach pianka i słodkie kropelki. Nie jest to typowy ciężki sernik, a masa jest bardzo puszysta i lekka. Z przepisu pieczarka mysia. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 szklanka mąki
  • 120g cukru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg sera białego, mielonego ( najlepszy do tego przepisu jest z wiaderka )
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe

 SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 4 białka
  • ½ szklanki cukru

 Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy, lekko podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy wysmarowaną masłem blaszkę ( możemy też rozwałkować ciasto i je położyć na blaszkę, ale jest to ciężkie ) o wym. 23 x 33 cm. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa.

Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W miarę jak będzie coraz bardziej chłodny będą powstawać na nim kropelki tzw. rosa. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy sernik studzimy najpierw przy uchylonym piekarniku czy wyciągamy od razu z piekarnika? Pozdrawiam cieplutko :)

    1. aneta Autor says:

      Wyjmujemy od razu :)

  2. aneta Autor says:

    bez:)

  3. Cześć mam pytanie czy w masie serowej mają być 4 całe jajka i dodatkowo 4 żółtka tak jak jest napisane w składnikach czy to może jakiś błąd

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  4. Czy masa na sernik jest bardzo rzadka? I czy taka powinna być? Uwielbiam i love bake!!! Wszystkie przepisy z których dotychczas używałam były przeeeepyszne ????

    1. bardzo rzadka to nie, ale musi być płynna:)

  5. Moja mama nazywała ten sernik „płaczącym” uwielbiałam go jako dziecko, ale ta wersja jest jeszcze smaczniejsza. Niestety mój spód wymaga dopracowania. Poza tym cudny ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x