Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Cytrynowe ciasto ze śliwkami Pierre Herme – przepis

Wrzesień 19, 2012 , 9876 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
14.CYTRYNOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI PIERRE HERME - PRZEPIS

Ciasto z przepisu słynnego cukiernika Pierre Hermé nie mogło się nie udać. Jest po prostu boskie w smaku, takie jak uwielbiam. Słodkie, delikatne, wilgotne, cytrynowe i lekko kwaśne śliwki. Naprawdę idealne ciasto śliwkowe. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3 łyżki mleka, temp. pokojowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g masła, roztopionego jeszcze ciepłego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki śliwek np. węgierek

Śliwki przekrawamy na pól, wyjmujemy pestki i kroimy jeszcze na pół. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Cukier łączymy ze skórką startą z dwóch cytryn i dłońmi mieszamy, aż stanie się lekko wilgotny. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty, aż masa stanie się kremowa i jasna. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy 3 łyżki mleka i mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia. Następnie masę łączymy z sokiem z cytryny i jeszcze ciepłym, roztopionym masłem oraz olejem. Formę (u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy pokrojone śliwki i zalewamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta kładziemy na wierzch tortownicy stolnicę i szybko przewracamy ciasto, aby dno tortownicy było na górze. Lekko wyciągamy ciasto z formy. Po około. 15 min. powoli możemy zerwać papier do pieczenia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

  • Maggie

    ..nie wyszlo – a raczej zakalec wyszedl :( ..może dlatego, że przeciąg był ,ale więcej juz nie upieke :(

Może to Cię zainteresuje