Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Bułeczki drożdżowe z dżemem – przepis

Wrzesień 20, 2012 , 710 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
bułeczki-drożdżowe-

Drożdżówki z dżemem to klasyk, który jest już trochę zapomniany, tyle mamy dzisiaj różnych wariantów w sklepie. Mimo wszystko chciałam wykonać je w trochę udziwnionej wersji wykonania. Udało się upiec bardzo smaczne bułeczki z ciekawym wyglądem. Za przepis dziękuję gosiaa99. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 14 bułeczek

  • 75 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • dżem do nadziewania
  • jajko do posmarowania

Mąkę przesiewamy dodajemy drożdże, sól, cukier i ciepłe mleko, zagniatamy. Następnie dodajemy lekko ciepłe roztopione masło i ponownie zagniatamy, aż ciasto będzie jedwabiste i gładkie. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 1-1,5 godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Dzielimy na 14 równych części ( u mnie po 64 g ). Stolnicę lekko podsypujemy mąką i każdą część lekko rozwałkowujemy na kształt koła.

Do wykrawania ciasta używam dwóch szklanek jedną większą i drugą nieco mniejszą, wtedy otrzymujemy podstawę bułek i większą obwódkę, którą zawijamy w ósemkę. Jedną połowę zaplecionego ciasta w ósemkę układamy na podstawie bułeczek, przykrywając drugą. Powstałe bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia ok. 15 min. Po tym czasie nadziewamy środek dżemem, a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 10-14 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje