Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery, Walentynki

Mus kawowo-czekoladowy

Wrzesień 21, 2012 , 13447 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
mus-czekoladowy-1

Nigdy nie jadłam musu czekoladowego, a co dopiero z kawą. Dostałam książkę, a w niej właśnie tej przepis, który od razu mnie zelektryzował. Czekolada i kawa moje ulubione połączenie, żal nie wypróbować. Samo wykonanie jest dziecinnie proste i na pewno początkującym uda się bez przeszkód. Smak mnie rozbroił słodycz, lekko cierpka kawa i gorzka czekolada – moc magnezu:). Przepis pochodzi z książki „Kawa. Sekrety baristy”. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 pucharki o poj. 250 ml

  • 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • 60 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 6 jajek
  • 100 g cukru

Czekoladę mieszamy razem z mocną kawą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Żółtka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż masa stanie się jasna. Następnie dodajemy do nich masę czekoladową i chwilę miksujemy. Ubite białka delikatne łączymy z masą czekoladową. Powstały mus przekładamy do pucharków, wierzch zawijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z niewielką ilością bitej śmietany. Smacznego.

 

Może to Cię zainteresuje