Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami, Desery

Crumble ze śliwkami – przepis

Wrzesień 22, 2012 , 22175 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
12.CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI - PRZEPIS

Crumble to nic innego jak kruszonka posypana na owoce. Deser prosty w wykonaniu, a jak bardzo smaczny. Mi najbardziej smakuje polany śmietanką. Przepis ze strony oldyarrestates. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 porcje

  • 225 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 110 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg śliwek

Śliwki kroimy w połówki i pozbywamy się pestek, następnie kroimy jeszcze na pół każdą część i zasypujemy 60 g cukru pudru. Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone w niewielkie części masło, cynamon i pozostały cukier. Łączymy dłońmi do uzyskania grudek. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne o poj. 250 ml smarujemy lekko masłem, wkładamy śliwki i zasypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. godzinę do uzyskania złotego wierzchu. Podajemy z gałką lodów lub polane śmietanką 30%. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje