25 wrz 2012

Ciasto Shrek – przepis

13 Komentarze Ciasta i ciastka z kremem

Jedno z popularniejszych ciast w internecie, a co za tym idzie chyba jedno ze smaczniejszych. Oczywiście, musiałam się przekonać na własnym podniebieniu;). Pieczenie i przygotowanie ciasta udało się bez większych komplikacji, chociaż znawcy zastanawiają się dlaczego nie ma na wierzchu galaretki. Rozwiązanie jest proste ciasto wyszło za wysokie, więc z niej zrezygnowałam i wcale nie żałuje, że jej nie było. Sekretem tego ciasta jest delicja, która jest „kropką na i” i rewelacyjnie zaznacza smak zielonej masy. Przepis ze strony Tesco, z lekką przeróbką. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startej skorki z limonki

SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA:

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody

SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MASĘ:

  • 1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
  • 3 op. budyniu śmietankowego

SKŁADNIKI NA BIAŁĄ MASĘ:

  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. galaretki agrestowej
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 2 op. ciastek typu delicje, polecam pomarańczowe

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z limonki. Lekko łączymy i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dodajemy do masy. Formę 25×35 cm. lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.

W 1,5 szklance zielonego soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń, cały czas energicznie mieszamy. Lekko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie.

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przekładamy na zieloną warstwę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy delicje lekko dociskając.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 4 godz. do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Tagi: , , , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

13 Komentarze to “Ciasto Shrek – przepis”

  1. Odpowiedz Helka says:

    Ślicznie się prezentuje ;-)
    Ja ostatnio dla odmiany robiłam ‘Małą Mi’ , ale się spieszyłam i nie wyszła tak śliczna jak Twój Shrek ;) )

  2. Odpowiedz Kaś says:

    ale równiutkie :) pyszne!

  3. Odpowiedz Anyzkowo says:

    wow przepięknie wygląda.

    jak zwykle zrobiłaś to perfekcyjnie !

  4. Odpowiedz Edyta says:

    Rewelacyjne, muszę zrobić :)

  5. Odpowiedz marderkowa says:

    Hej,
    pięknie wygląda! a budynie z cukrem czy bez? dziękuję!

  6. Odpowiedz Dorota says:

    Jejku, jakie idealne ciasto!zapisuję i zrobię na 100%

  7. Odpowiedz Jola - Pyszna kuchnia says:

    już jakiś czas temu widziałam liczne przepisy na to ciasto. Niedługo mój synek będzie miał 6 urodziny i chcę upiec shreka.
    Twoje wyszło piękne.
    Pozdrawiam:)

  8. Odpowiedz whoneedschanel says:

    Niesamowicie ciekawie wygląda to ciasto, z resztą jak pozostałe Twoje przepisy, świetny blog! Pozdrawiam :)

  9. Odpowiedz anahitka9 says:

    Rewelacyjne!!Już od jakiegoś czasu za mną chodzi to ciasto,ale tu gdzie mieszkam nie ma zielonego soku:/ a teraz jak zobaczyłam Twoje wykonanie jeszcze bardziej mam na nie ochotę:)

  10. Odpowiedz Karolina says:

    ja zawsze dodaje sok marchiowo-pomarańczowo truskawkowy i wtedy jest ” Kubuś”
    p.s. fantastycznie pieczesz ;)

Napisz komentarz