27 wrz 2012

Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach – przepis

37 Komentarze Serniki

Przepis przekazany z rąk do rąk i testowany przez niejedną osobę. Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealnie wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr. 1 wśród serników. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (słodzone)
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej  łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

Tagi: ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

37 Komentarze to “Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach – przepis”

  1. Odpowiedz Veronica says:

    Uwielbiam wszystkie serniki, ale od amerykańskich znowu wracam do tradycyjnych:)

  2. Odpowiedz Anyzkowo says:

    robisz idealne cuda.

    Chyba zrobie taki sam sernik na weekend. Bosko wyglada

  3. Odpowiedz whiness says:

    Wygląda po prostu idealnie.

  4. Odpowiedz gin says:

    Na Twoich zdjęciach wygląda po prostu pięknie :)

  5. Odpowiedz Kasia says:

    Poproszę o dokładną firmę, która wyprodukowała ser, z którego zrobiłaś ten piękny sernik. Wiem z doświadczenia, że ser serowi nierówny.

    • Odpowiedz aneta says:

      Był to ser z wiaderka kupiony w Lidlu, ale dokładnie nie pamiętam nazwy. Następnym razem podczas zakupów zerknę na firmę i podam dokładnie.

  6. Odpowiedz Efka says:

    Robiłam na weekend ten serniczek :-) Wyszedł cudnie, taki…aksamitny :-)
    Dziękuję i pozdrawiam :-)

  7. Odpowiedz basia says:

    Aneto, jakiego uzylas budyniu? Ile gram w opakowaniu? Jesli mam dostep tylko do budyniu bez cukru, czy dopelnic odrobina cukru? Bardzo prosze o odpowiedz.

    Basia

  8. Odpowiedz basia says:

    Sernik jest wspanialy!!!!

  9. Odpowiedz danka says:

    tradycyjny sernik nigdy nie był na spodzie z herbatników

  10. Odpowiedz Julia says:

    Jesli chcialabym zorbic ten sernik tyle ze z brzoskwiniami to powinnam w takim razie odjac jedno jajko zeby nie byl za mokry ? Z gory dziekuje za odpowiedz.
    P.S przepraszam za brak polskich znakow ale mam angielskie oprogramowanie

  11. Odpowiedz Iwona says:

    A ten budyń to robimy czy wsypujemy w proszku?

  12. Odpowiedz natalia says:

    powiedz mi proszę czy sernik jest dość wysoki?czy po wyciągnięciu z piekarnika mocno opada?na zdjęciach wygląda pysznie:)

    • Odpowiedz aneta says:

      Sernik jest dosyć wysoki, ale możesz to regulować formą im mniejsza tym sernik wyższy. Mi po wyciągnięciu lekko opadł, pewnie dlatego, że użyłam sera z wiaderka. Pozdrawiam.

  13. Odpowiedz martex.82 says:

    Cudowny sernik, prawdziwy, tradycyjny, takiego przepisu szukałam i wyszedł dokładnie taki jak sobie wyobrażałam, jego jedyna wada, to szybkie znikanie, rodzina już domaga się kolejnej blaszki, serdeczne dzięki za przepyszny przepis, pozdrawiam :)

  14. Odpowiedz pasja33 says:

    Sernik naprawdę dobry w smaku ale niestety popękał:(

  15. Odpowiedz ela says:

    Czy pieczecie z termoobiegiem czy bez???

  16. Odpowiedz Imię says:

    A czy nie powinno sie dodać masła lub margaryny do ucierania zółtek z cukrem???

  17. Odpowiedz Ewelina says:

    Anetko a czy dodajac ser tez miksowac mikserem ? :)

  18. Odpowiedz Justyna says:

    Właśnie zrobiłam ten sernik, miałam budynie na pół litra mleka więc użyłam 3szt, wyszedł trochę niski ale to dlatego, że nie miałam blachy o podanych wymiarach więc użyłam większej. Co do smaku jest przepyszny, delikatny i puszysty, polecam ten przepis.

  19. Odpowiedz Qula says:

    Sernik wsadzamy do nagrzanego piekarnika czy włączamy piekarnik dopiero podczas wsadzania ciasta?

  20. Odpowiedz Nati says:

    Opadanie sernika nie zależy od tego jakiego sera używamy, tylko od proporcji składników jakich dodajemy !!! A popękać może gdy sie go piecze z termoobiegiem lub wsadzi się blache z ciastem do maxymalnie nagrzanego piekarnika. Otóż każde ciasto, które pieczemy powinno się wsadzać do piekarnika o ok 30 stopni wcześniej ! Jeśli temp. pieczenia wynosi 180, to blache wsadzamy przy 150.

  21. Odpowiedz kuchennefascynacje says:

    Sernik wyszedł przepyszny :)

  22. Odpowiedz mula says:

    czy na ten sernik można wyłożyć dodatkowo też piane z białek i dopiec aby powstała rosa? jak to zrobic, – czy tez 15 min przed koncem pieczenia-zeby nie opadł?

  23. Odpowiedz Ania says:

    ten serniczek już u mnie czeka w piekarniku.. zapowiada się bosko :-)

Napisz komentarz