Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach – przepis

Wrzesień 27, 2012 , 170815 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tradycyjny-sernik-5

Przepis przekazany z rąk do rąk i testowany przez niejedną osobę. Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealnie wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr. 1 wśród serników. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (słodzone), proszek
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej  łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na sernik.

  • Ania

    pieczony był z termo biegiem czy funkcja góra dół?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      bez termoobiegu :) pozdrawiam

  • Werka3006

    budyń należy wcześniej ugotować czy sam proszek wsypać?

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    do masy serowej zawsze wsypujemy proszek budyniowy :) pozdrawiam

  • Ania

    Dziękuję za przepis! Zrobiłam go i jest przepyszny! Delikatny a zarazem wyrazisty, kremowy, a do tego taki prosty w wykonaniu! Pozdrawiam serdecznie!

  • Kasia

    robię ten sernik na każde rodzinne uroczystości! jest pyszny! przepis podaję wszystkim koleżankom :)

  • micha

    Czy można użyć normalnego sera? Ile razy należy od zmielić???

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, można. Zmiel go wtedy 2-3 razy tak, aby nie było grudek i ser był kremowy

  • Hania Krawczyk

    Uwielbiam prostotę tego przepisu! :) Zmiksować w odpowiedniej kolejności i wylać na poukładane herbatniki. Resztę robi piekarnik :) Coś w sam raz dla lenia – uwielbiam! ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki za komentarz pokaż jak Ci wyszedł następnym razem jestem ciekawa :)

      • Hania Krawczyk

        Całkiem podobnie jak Tobie ;) Tylko moje zdolności fotograficzne są gorsze ;)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Oj chodzi o smak :-) udalo sie i jest swietny

  • Martaaa

    jakie powinny być herbatniki na spodzie ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja użyłam zwykłych maślanych, ale właściwie możesz użyć dowolnych :) pozdrawiam

  • aszka

    sernik faktycznie łatwy w przygotowaniu. Niestety na formę (taką jak w przepisie) wyszedł jak na mój gust zdecydowanie za niski! Trochę mnie tym rozczarował, bo czytając zapewnienia że wychodzi dość wysoki nie pomyślałam by zwiększać ilość użytych składników…

  • patkiss3

    Robiłam dziś :) niestety popękal i wyszedł niski :/ w smaku ok :) jednak wolę tradycyjne sernik na kruchym spodzie . Nie wiem czy coś źle zrobiłam ale robiłam wszystko jak w przepisie tym bardziej ze bardzo często piekę ciasta a 1 raz sięgam po pomoc z internetu . Spod na herbatnikach dla mnie suchy :(

  • bebe

    Pierwszy sernik, który mi się udał! Równy, śliczny, nie oklapnięty, pyszny! A już myślałam, że jakieś fatum nade mną wisi, bo o ile inne ciasta wychodzą mi bez większych problemów, z sernikami nigdy nie miałam szczęścia i uznałam, że żaden jadalny spod mojej ręki nie wyjdzie. Ten jest więcej niż jadalny – jest popisowy, można nie tylko zgarnąć łaskawą aprobatę rodziny, która i tak zje wszystko co słodkie, ale nawet pochwały! Dzięki wielkie za przepis! Pozdrawiam :)

  • Jakub

    Dziękuję za jakże wspaniały przepis, prosto i smacznie :D

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję, że skorzystałeś :)

  • Ania

    Witam, posiadam blaszkę o wymiarach 30 x23,5. Zmieści mi się cała masa? Rozumiem, że będzie wyższy, tylko boję się, że „ucieknie „mi z formy podczas pieczenia. Pozdrawiam Ania

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nic nie powinno sie zdarzyc, ale podczas wylewania nie zapelniaj blaszki wiecej niz do 3/4 wysokosci :)

      • Ania

        Dziękuję za podpowiedź :) To niezwykle miłe, że u Ciebie zawsze można liczyć na radę i pomoc :) jest to szczególnie ważne dla takiego laika w wypiekach jak ja ;) pozdrawiam

  • Paulina Cysek

    a jaka gramatura budyniu ? bo są różne 40g , 60 g ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      40 g :)

      • Paulina Cysek

        dzięki :) jutro piekę :D

  • kasik

    Bez proszku do pieczenia? No nic zabieram się bo jutro roczek córci ????

Może to Cię zainteresuje