Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach – przepis

Wrzesień 27, 2012 , 5589 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tradycyjny-sernik-5

Przepis przekazany z rąk do rąk i testowany przez niejedną osobę. Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealnie wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr. 1 wśród serników. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (słodzone), proszek
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej  łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

  • Ania

    pieczony był z termo biegiem czy funkcja góra dół?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      bez termoobiegu :) pozdrawiam

  • Werka3006

    budyń należy wcześniej ugotować czy sam proszek wsypać?

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    do masy serowej zawsze wsypujemy proszek budyniowy :) pozdrawiam

Może to Cię zainteresuje