Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rolady

Pulchna rolada z jabłkami – przepis

Październik 3, 2012 , 85587 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
prosta-rolada-jablkowa-2

Rolady uwielbiam w każdej postaci, oczywiście jabłka to mój ulubiony dodatek do ciast, więc nie mogło na moim blogu zabraknąć tego przepisu. Wiem, że wiele osób przeraża zawijanie ciasta, ale uwierzcie mi jest to dziecinnie proste. Pamiętajmy, aby po rozłożeniu masy na cieście delikatnie ją zwijać, a raczej „nawijać”, aby masa nie wysuwała się do przodu, potrzeba do tego jedynie troszkę delikatności. Do tego przepisu dodałam galaretkę agrestową, ponieważ tylko taką miałam w domu, ale chyba lepsza będzie cytrynowa. Moja uzyskała mocno zielony kolor i trochę dziwnie wygląda;). Masa jabłkowa jest po całonocnym „leżakowaniu” w lodówce mocno zwarta, więc jeśli wolicie bardziej luźniejsze nadzienie, dajcie tylko połowę galaretki. Z przepisu sto kolorów w kuchni. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 jabłka
  • galaretka np. cytrynowa
  • 1-2 łyżki cukru (niekoniecznie)
  • szczypta cynamonu

DODATKOWO

  • 16 g cukru waniliowego

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier zwykły i waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko „błyszcząca”. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie łączymy.

Blachę o wym. 28×34 cm. smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie przyklei do formy), wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok. 8 min. w temp. 190 C.

W międzyczasie przygotowujemy ściereczkę i obsypujemy cukrem waniliowym. Po upieczeniu przekładamy gotowy biszkopt na wyłożoną cukrem ściereczkę (papierem do pieczenia do góry) i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnuszka i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Jeśli używaliśmy kwaśnych jabłek dodajemy 1-2 łyżki cukru. Następnie do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy.

Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłą masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i owijamy folią aluminiową, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego.

  • Paulina

    Bardzo proszę o informację czy galaretka którą dodaje się do jabłek ma być rozcieńczona z wodą czy prosto z opakowania? Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      prosto z opakowania :)

      • Paulina

        Bardzo dziękuję za odpowiedź!

  • ola

    W jakiej ilości wody mamy gotować jabłuszka?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Mozesz dodac 1/3 szklanki nie wiecej poniewaz jablka puszczaja sok

  • Miłośniczka Zwierząt Jakieś

    dziękuje a co do masy to wykladamy ją ciepłą? nie czekamy jak stęzeje?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Masa powinna byc od razy gesta dzieki galaretce i malej ilosci wody :) jesli bedzie za rzadka to zaczekaj

      • Miłośniczka Zwierząt Jakieś

        Ok dziekuje czyli ciepłą masą wykladamy biszkopt i wkladamy rolade do lodówki tam ma sobie stezeć :)

  • Miłośniczka Zwierząt Jakieś

    Czyli ciepłą masę nakładamy na roladę i wkładamy ją do lodówki tam ma sobie stężec tak? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      dokladnie :)

  • Miłośniczka Zwierząt Jakieś

    ok a spytam jeszcze o finalny proces. Pani posypuje ściereczkę cukrem pudrem i zawija w nią roladę, ile tego cukru pudru licząc na jedną saszetkę nalezy posypać i czy on ładnie się wchłonie w biszkopt? Na koniec chciałabym posypać tak jak Pani cukrem pudrem, czy rolada nie będzie zbyt słodka?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja oprószam cukrem waniliowym około dwóch saszetek. Tak naprawdę chodzi o to, aby biszkopt nie przywarł do ściereczki :) Jeśli dodasz kwaśne jabłka nie będzie za słodka :)

  • Miłośniczka Zwierząt Jakieś

    Zrobiłam wczoraj rolade dzisiaj ją odwijam ze sreberka po całonocnym leżeniu w lodówce i bardzo się klei, napisała Pani że sypie nawet 2 torebki cukru waniliowego ja posypałam niecałą 1 torebkę i zjadłam kawałek i jest bardzo słodka, poza tym nie wiem jak u Pani ladnie rolada się zawinęła ja miałam taką samą blachę i nie ma takiego efektu zawinięcia, tak jakby była za krótka :(

  • Miłośniczka Zwierząt Jakieś

    Mam pytanie odnośnie pieczenia, 190 stopni ale z termoobiegiem czy tylko grzanie góra dół?

  • Miłośniczka Zwierząt Jakieś

    Czy biszkopt trzeba wlozyc juz do nagrzanego piekarnika i czy pieczemy z termoobiegiem?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zawsze do nagrzanego ja pieke bez termoobiegu :)

Może to Cię zainteresuje