Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Cytrynowe placuszki z makiem – przepis

Październik 4, 2012 , 7017 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
cytrynowe-placki-z-makiem

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Często niestety miewam sytuację kiedy stoję przed lodówką i nie mam ochoty na przysłowiową kanapkę z wędliną. Ten przepis był właśnie wykonany w taki dzień, kiedy na kolację chciałam zjeść coś czego nigdy nie jadłam:). Placuszki były genialne w smaku, lekko kwaśny smak w połączeniu z miodem i do tego mak. Polecam na śniadanię, kolację lub dla dzieci. Z przepisu nosheteria. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 15 placuszków

  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • ½ łyżki maku

Białka oddzielamy od żółtek. Maślankę miksujemy razem z żółtkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, sodę, mak, startą skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą za pomocą łyżki. Starając się, aby masa była jak najbardziej puszysta. Smażymy na teflonowej patelni dodając co jakiś czas łyżeczkę masła (niekoniecznie). Placuszki odwracamy na drugą stronę dopiero jak pojawią się na wierzchu bąbelki powietrza. Pamiętajmy, aby nie smażyć na zbyt rozgrzanym ogniu, ponieważ w środku będą surowe. Podajemy z miodem. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje