Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka, Ciastka kruche

Kruche ciastka maślane z wanilią – przepis

Październik 5, 2012 , 12974 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kruche-ciastka-maslane-2

Dzisiaj proponuję przepis na klasyczne, proste w wykonaniu ciasteczka maślane. Idealne dla dzieci, ponieważ nie mają” sklepowych ulepszaczy”. Moje ciasteczka były wykonane z małych foremek, ale jak wykorzystacie do nich normalnej wielkości wykrawarki będziecie mogli razem z dziećmi bawić się w ich ozdabianie. Ciastka super komponują się z czekoladą, lukrem lub zwykłym cukrem. Bardzo kruche i maślane z lekką nutą wanilii. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszki ciastek

  • 225 g miękkiego masła
  • 170 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 300 g mąki tortowej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i wanilią, aż masa stanie się gładka i jednolita. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i dodajemy do powstałej masy z masła. Ciasto dzielimy na dwie kulki, owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli ciasto po schłodzeniu nadal się lepi można podsypać je mąką.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na gr. około 1 cm. i wykrawamy foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10-12 min. w temp 180 C. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje