Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Strudel z jabłkami Roberta Sowy – przepis

Październik 11, 2012 , 23007 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
strudel-z-jablkami-7

Strudel to ciasto składające się z wielu cienkich warstw. Do nadziewania możemy użyć owoców, twarogu lub słonych składników. Wykonanie wydaje się dosyć trudne ponieważ ciasto trzeba dosyć mocno rozciągnąć, ale jest ono elastyczne i rozciągliwe i nie powinno być z tym większego problemu:). Po upieczeniu ciasto jest kruche i chrupiące z soczystym nadzieniem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z bitą śmietaną. Ja z przepisu wykluczyłam cukier, ponieważ lubię kwaśne, jabłkowe nadzienie, a ciasto posypałam obficie cukrem pudrem. Przepis Roberta Sowy. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • 75 ml oleju

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 150 g cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 150 g rodzynek

DODATKOWO:

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do posmarowania ciasta
  • ¾ szklanki bułki tartej

Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite i gładkie. Z ciasta formujemy kulkę i smarujemy olejem, odstawiamy na 20 min (ciasta nie należy przykrywać).

W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Dodajemy cukier, cynamon, rodzynki i razem mieszamy.

Czystą kuchenną ściereczkę kładziemy na stolnicy i dosyć obficie obsypujemy mąką.

Po 20 minutach ciasto zaczynamy rozciągać na ręku jak pizze, ewentualne możemy go rozwałkować. Ciasto musi być bardzo cienkie. Kładziemy je na ściereczce i za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy roztopionym masłem (część masła zostawiamy do posmarowania wierzchu przed pieczeniem). Następnie obsypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Ciasto zwijamy jak roladę pomagając sobie ściereczką i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy lekko masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C, pieczemy do uzyskania złotej skórki ok. 20-30 min. Podajemy z cukrem pudrem, lodami lub bitą śmietaną. Smacznego.

  • Pati

    Skusilam sie. Wszystko bardzo dokladnie robione wedlug przepisu – krok po kroku. Latwe, przyjemne ciasto wydawac by sie moglo. Na pewno uproszczona wersja… Efekt? Marny. Wierzch twardy, w srodku kompletnie surowe ciasto. Bol brzucha murowany! Wielkie, ladnie wygladajace ciasto do kosza… Nie jestem poczatkujaca „kuchareczka”, z tym ciastem jest po prostu cos nie tak. Szkoda. Nie polecam.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      szkoda, ze tak piszesz Nam on bardzo smakowal i bardzo lubie ten przepis Roberta Sowy.

  • Maja Bieńkowska

    U mnie wyszedł super, troche za mocno przyiekł się od dołu, ale jest pyszny, wierzch posypałam kruszonką :) https://uploads.disquscdn.com/images/b3c10835818a8d41eb2cbf0d6a8e6f279a86c1f957de5844565043c5bc9f80f6.jpg

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :)

Może to Cię zainteresuje