Znajdź swój przepis

Ciasto keks

13 października, 2012

Ciasto keks jest to jedno ze smaczniejszych moim zdaniem ciast, ale kto piekł wie, że jest „humorzaste”. Opadające w cieście bakalie to zmora niejednej osoby, która je piekła. Ten przepis jest niezawodny i gwarantuje Wam, że nic nie opadnie:). Do ciasta jeśli lubicie możecie dodać więcej owoców kandyzowanych, jeśli są duże radzę, aby je pokroić na mniejsze kawałeczki. Klikając TUTAJ znajdziecie post na temat zapobiegania opadaniu bakalii w cieście.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odmierzamy jedną łyżkę do oprószenia. Bakalie płuczemy w gorącej wodzie i osuszamy. Następnie zasypujemy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy.

Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Połączoną masę miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Na koniec dodajemy bakalie i ponownie chwilę miksujemy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 15 min, następnie zmniejszamy do 180 C i pieczemy przez kolejne 45 min. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 min. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Boże Narodzenie.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. aniabeata says:

    Hej.Skąd taka piękna zastawa?? :)

    1. Hej, kiedyś kupiona na allegro :)

  2. Czy pieczemy góra dół? Czy może być termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      Góra – dół :)

  3. Przepis bardzo prosty. Ciasto wyszlo rewelacyjne !!! Polecam sprobowac,nawet laik z powodzeniem je upiecze. Po prostu nie ma gdzie pomylic sie.

  4. Pyszne ciasto, piekłam dwa razy i wyszło super, polecam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x