Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Tradycyjna karpatka – przepis

Październik 17, 2012 , 21537 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
karpatka-przepis-1

Karpatka to nic innego jak znane każdemu ciasto ptysiowe z kremem budyniowym. Uznawane jest za klasyczne ciasto i często gości na różnych uroczystościach domowych. Przyznam się, że miałam lekki stres w związku z masą, ponieważ w przeszłości nie zawsze mi wychodziły. Podstawa to temperatura składników, która musi być identyczna:). Ciasto wyszło rewelacyjne, nie za słodka masa i dobrze upieczone ciasto ptysiowe. Mój M. od razu pochłonął dwa kawałki;). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 ½ szklanki wody
  • ¾ kostki masła
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka ( 750 ml )
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duży budyń waniliowy ( bez cukru )
  • ½ kostki masła

Masło rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Foremki o wym. 24×40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( będzie ładnie przylegał ). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy przez 10 min. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 min. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

 Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.

 Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

 

 

  • Paulina

    Pierwsze słyszę żeby karpatke trzymać w piekarniku po upieczeniu
    bo opadnie !! Co za bzdura….. ;)

  • GOŚĆ

    jak zrobic by każe z tych dwóch ”placków” ciasta nie wyszło tylko z wierzchu ‚wydęte’ a na spodzie płaskie/przylegające_do_formy? krem wtedy nie wchodzi tak jak na zdjęciu(fajnie!) w te wzgórki, bo nie ma do nic dostępu poniewaz ciasto od spodu jest płaskie a góra ma tylko takie duże ‚bąble’…(?)

Może to Cię zainteresuje