Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka, Ciastka kruche

Szybkie ciastka z kawałkami czekolady – przepis

Październik 18, 2012 , 191604 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-z-czekolada-1

Ciastka robi się w mig i tak samo szybko znikają:). Podczas pieczenia cudnie pachnie wanilią i czekoladą. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące, natomiast jeśli będziemy przechowywać je w zamkniętym pojemniku zaczynają mięknąć. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciastek

  • 225 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli, płaska
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki pokrojonej czekolady lub chipsów czekoladowych

Masło miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i wanilię, miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z sodą, solą i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, aby ciasto za bardzo nie przywierało do dłoni możemy je zwilżać wodą. Kuleczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-12 min, aż do lekkiego zarumienienia. Smacznego.

  • Monika

    Nie widzę soli uwzględnionej w przepisie, mam ją zjeść?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      jest sól w wykonaniu

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    Dodaj do przesianej maki plaska lyzeczke soli

  • Alicja

    Wyszły pyszne :) Dziękuje za przepis :)

  • Zuza

    Polecam dodać 2 szklanki mąki więcej :D W tedy są fajne ale bez dodatkowej mąki są okropne !!!

  • Marlena

    Za dużo tłuszczu….

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    myślę, że za duże kuleczki zrobiłaś ja wykonałam malutkie takie gdzieś jak orzechy laskowe i to prawda one się lekko rozchodzą, ale nie rozlewają.

  • Ola :)

    Polecam jak najbardziej!
    Wlasnie je upieklam sa pyszne i wygladaja wyjatkowo apetycznie :)

  • Anka Wasilewska

    Zrobiłam, wyszły przepyszne

  • Anka Wasilewska

    Zamiast chrupków dodałam czekoladę gorzką

  • Ewelina Śliwa

    Ciasteczka wyszły super. Zrobiły furorę w pracy, gdzie już błagają o kolejną partię ;) za pierwszym razem na masełku w kombiwarze wyszły mi ciemniejsze i lekko suche (może wina braku piekarnika), za drugim razem na margarynie jaśniejsze i trzeba było dodać 2 szklanki mąki jak poleciła Zuza; ), żeby nie było mamałygi lejąco- kleistej. Chyba zależy od rodzaju tłuszczu jakie wyjdą. Polecam nie za duże kulki, wtedy dla większej ilości osób starczy :) zamiast ekstraktu z wanilii dodałam aromat waniliowy dr.Oetker. Co do czekolady wg. uznania, za drugim razem dodałam z orzechami arachidowymi i wyszło też bardzo smacznie. Bardzo dobry przepis :) dzięki za inspirację ;)

  • Kasia

    Witam,
    właśnie na piekę 2 blachę. Ciastka są faktycznie szybkie i łatwe w przygotowaniu :-) jedyne co mnie zastanawia to to, czy one mają po upieczeniu lekko słonawy smak, mimo niewielkiej ilości soli?
    Pozdrawiam, Kasia.

Może to Cię zainteresuje