Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka, Ciastka kruche

Szybkie ciastka z kawałkami czekolady – przepis

Październik 18, 2012 , 45248 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-z-czekolada-1

Ciastka robi się w mig i tak samo szybko znikają:). Podczas pieczenia cudnie pachnie wanilią i czekoladą. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące, natomiast jeśli będziemy przechowywać je w zamkniętym pojemniku zaczynają mięknąć. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciastek

  • 225 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli, płaska
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki pokrojonej czekolady lub chipsów czekoladowych

Masło miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i wanilię, miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z sodą, solą i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, aby ciasto za bardzo nie przywierało do dłoni możemy je zwilżać wodą. Kuleczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-12 min, aż do lekkiego zarumienienia. Smacznego.

  • Monika

    Nie widzę soli uwzględnionej w przepisie, mam ją zjeść?

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    Dodaj do przesianej maki plaska lyzeczke soli

Może to Cię zainteresuje