Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Ciastka Red Velvet z białą czekoladą – przepis

Październik 22, 2012 , 17647 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
red-velvet-ciastka-3

Smak czerwonych ciasteczek właściwie nie odbiega, aż tak bardzo od innych kruchych ciastek. Jedynym dziwnym aspektem jest ich kolor, który działa na nas podczas jedzenia;). Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie, maślane, aromatyczne i czekoladowe:). Nie polecam ich dla dzieci, ponieważ barwnik użyty w tych ciasteczkach jest chemiczny, a jej staramy się unikać jak możemy. Natomiast my możemy raz na jakiś czas zaserwować sobie takie śmiesznie wyglądające ciastka. Z przepisu cookingclassy. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszki

  • 2 ½ szklanki mąki tortowej
  • 2 ½ łyżki kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 390 g masła, temp. pokojowa
  • 1 ½ szklanki cukru sypkiego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 ½ łyżeczki octu winnego
  • 1 ½ łyżeczki wanilii
  • 1 łyżka barwnika czerwonego do żywności
  • 1 1/3 szklanki pokrojonej białej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnej miseczce miksujemy masło na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 4 minuty. Do masy z masła dodajemy jajko oraz żółtko, mieszamy. Dodajemy ocet winny, wanilię oraz barwnik i mieszamy do połączenia. Cały czas miksując dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy ½ szklanki białej czekolady, mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki ( na 1 kuleczkę około łyżka i pół ciasta ) i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę w dużych odstępach, ponieważ ciasteczka będą na koniec płaskie. Następnie do każdej kuleczki lekko wciskamy parę małych kawałeczków białej czekolady, starając się, aby nie spłaszczyć za mocno kuleczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C i pieczemy 9-10 min. Ciasteczka po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie studzimy na kratce. Smacznego.

  • Cow&Horse

    Tu rzeczywiście wyglądają pięknie. Ja właśnie jestem w trakcie ich pieczenia i niczym nie przypominają tych ze zdjęcia. Wyglądają jak duży krowi placek, czekolada jest roztopiona i zbrązowiała. A jak uzyskać taką grubość jak tutaj, będzie moją konsternacją przez najbliższe noce. Dla niedowiarków wyglądają właśnie tak:

Może to Cię zainteresuje