24 paź 2012

Murzynek przekładany kremem – przepis

14 Komentarze Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto z tego przepisu jest przepyszne i może być serwowane na przeróżne okazje i uroczystości domowe. Ja wykonałam je w keksówce, ale wystarczy podwoić lub potroić objętość, a wyjdzie Wam duża blacha. Murzynek jest bardzo delikatny w smaku, idealnie komponuje się z kremem i marmoladą. Krem to nic wymyślnego, ot taka klasyczna masa z masła i cukru, ale smak jest genialny, a konsystencja jest lekka i nie obciąży za mocno naszych żołądków. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 130 g masła, temp. pokojowa
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

DODATKOWO:

  • 4 łyżki marmolady np. wieloowocowej

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy.

W oddzielnej miseczce łączymy jajko razem z mlekiem, olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Keksówkę lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz mleko.

 Ostudzone ciasto przekrawamy tworząc trzy płaty. Podstawę smarujemy 2 łyżkami marmolady następnie nakładamy ok. 3 łyżki masy i staramy się równomiernie rozprowadzić. Przykrywamy płatem ciasta lekko dociskając i powtarzamy nakładanie marmolady i kremu. Przykrywamy ostatnim trzecim płatem ciasta.

Czekoladę roztapiamy razem z śmietanką i masłem. Oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy polewa całkowicie zastygnie wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem polanym wrzątkiem, będzie się ładnie kroiło, a czekolada nie popęka. Smacznego.

Tagi: , , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

14 Komentarze to “Murzynek przekładany kremem – przepis”

  1. Odpowiedz Basia says:

    Wygląda obłędnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  2. Odpowiedz Droczilka says:

    prosto, pysznie i baardzo domowo. Mniam!

  3. Odpowiedz Kamciss says:

    Przekładanego kremem jeszcze nie robiłam, ale z pewnością jest pyszny :)

  4. Odpowiedz ugotujmyto.pl says:

    Czy mogę porwać kawałeczek tego cudeńka..:)?

  5. Odpowiedz http://kuchareczkamala.blogspot.com says:

    Świetny pomysł na murzynka, tak w ogóle to rewelacyjne przepisy :)
    Pozdrawiam

  6. Odpowiedz Jagoda says:

    Wygląda apetycznie. Następnym razem mojego wypróbuję z kremem :) Pozdrawiam

  7. Odpowiedz Agi says:

    Na jakiej długości keksówkę ten przepis? Właśnie ciasto piecze mi się w 25x11cm ale wydaje mi się że wyjdzie bardzo niskie :(

  8. Odpowiedz Patka says:

    Robiłam już dwa razy to ciacho, a zaraz biorę się za numer trzeci. Pyszniaste, polecam !!!

  9. Odpowiedz Olcia says:

    Jejku, ciasto pyszne, ale jak wy to robicie z tą polewą? Mi jak zwykle krzywo i nieładnie :(

Napisz komentarz