Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Murzynek przekładany kremem – przepis

Październik 24, 2012 , 1904 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
murzynek-z-kremem-3

Ciasto z tego przepisu jest przepyszne i może być serwowane na przeróżne okazje i uroczystości domowe. Ja wykonałam je w keksówce, ale wystarczy podwoić lub potroić objętość, a wyjdzie Wam duża blacha. Murzynek jest bardzo delikatny w smaku, idealnie komponuje się z kremem i marmoladą. Krem to nic wymyślnego, ot taka klasyczna masa z masła i cukru, ale smak jest genialny, a konsystencja jest lekka i nie obciąży za mocno naszych żołądków. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 130 g masła, temp. pokojowa
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

DODATKOWO:

  • 4 łyżki marmolady np. wieloowocowej

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy.

W oddzielnej miseczce łączymy jajko razem z mlekiem, olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Keksówkę lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz mleko.

 Ostudzone ciasto przekrawamy tworząc trzy płaty. Podstawę smarujemy 2 łyżkami marmolady następnie nakładamy ok. 3 łyżki masy i staramy się równomiernie rozprowadzić. Przykrywamy płatem ciasta lekko dociskając i powtarzamy nakładanie marmolady i kremu. Przykrywamy ostatnim trzecim płatem ciasta.

Czekoladę roztapiamy razem z śmietanką i masłem. Oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy polewa całkowicie zastygnie wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem polanym wrzątkiem, będzie się ładnie kroiło, a czekolada nie popęka. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje