Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasto duńskie, Słodkie bułeczki

Ciastka duńskie, wiatraczki – przepis

Październik 28, 2012 , 676 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-dunskie-7

Fantazyjne ciastka duńskie, które smakiem zaczarują Was i będziecie chcieli robić je częściej. Lekko chrupiące, lekko pulchne i miękkie. Ciasto wymaga trochę czasu, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Można przygotować go więcej i zamrozić, a później tylko wymyślać różne warianty ciastek. Smacznego.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 6 dużych wiatraczków

  • 1 płat ciasta duńskiego ( przepis TUTAJ )

DODATKOWO:

  • ok. 3 łyżki marmolady np. wieloowocowej
  • żółtko do posmarowania

Z przygotowanego płatu ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 25×30 cm i wykrawamy rolką do pizzy lub zwykłym nożem kwadraty o wym. 10×10 cm.

Następnie każdy róg nacinamy zostawiając w środku ok. 2-3 cm.

Co drugi róg zawijamy do środka i lekko dociskamy, aby zrobić miejsce dla marmolady.

Wiatraczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do napuszenia na ok. 15 min, przykrywając ściereczką. Po tym czasie nakładamy do środka po łyżeczce dżemu ( ja nakładałam za pomocą szprycy cukierniczej ). Smarujemy lekko roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10-12 min. w temp. 200 C. Po ostudzeniu ciastka możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Może to Cię zainteresuje