28 paź 2012

Ciastka duńskie, wiatraczki – przepis

5 Komentarze Ciasto duńskie, Słodkie bułeczki

Fantazyjne ciastka duńskie, które smakiem zaczarują Was i będziecie chcieli robić je częściej. Lekko chrupiące, lekko pulchne i miękkie. Ciasto wymaga trochę czasu, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Można przygotować go więcej i zamrozić, a później tylko wymyślać różne warianty ciastek. Smacznego.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 6 dużych wiatraczków

  • 1 płat ciasta duńskiego ( przepis TUTAJ )

DODATKOWO:

  • ok. 3 łyżki marmolady np. wieloowocowej
  • żółtko do posmarowania

Z przygotowanego płatu ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 25×30 cm i wykrawamy rolką do pizzy lub zwykłym nożem kwadraty o wym. 10×10 cm.

Następnie każdy róg nacinamy zostawiając w środku ok. 2-3 cm.

Co drugi róg zawijamy do środka i lekko dociskamy, aby zrobić miejsce dla marmolady.

Wiatraczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do napuszenia na ok. 15 min, przykrywając ściereczką. Po tym czasie nakładamy do środka po łyżeczce dżemu ( ja nakładałam za pomocą szprycy cukierniczej ). Smarujemy lekko roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10-12 min. w temp. 200 C. Po ostudzeniu ciastka możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Tagi: , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

5 Komentarze to “Ciastka duńskie, wiatraczki – przepis”

  1. Odpowiedz Aneta says:

    Ale słodkie te wiatraczki;)

  2. Odpowiedz Małgorzata says:

    Efektowne ciasteczka:)

  3. Odpowiedz Dzikowiec says:

    Wyglądają ślicznie!

Napisz komentarz