Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery

Krem bawarski – przepis

Październik 30, 2012 , 33561 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
krem-bawarski

Krem jest delikatny, lekki, puszysty i nie mdły. Podajemy go z biszkoptami i czarną kawa, ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Robi się go bardzo szybko i nie jest skomplikowany. Przepis pochodzi z książki Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 6 porcji

  • 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2,5 szklanki mleka
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki śmietanki kremówki

Dwie szklanki mleka zagotowujemy z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Wanilię odcedzamy natomiast mleko odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę mieszamy w ½ szklance zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia.

Pół szklanki mleka podgrzewamy, aż będzie gorące i stopniowo wlewamy do żelatyny, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i łączymy z ostudzonym mlekiem waniliowym oraz mlekiem wymieszanym z żelatyną.

Śmietankę ubijamy na gęsty krem i delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Pucharki napełniamy kremem i wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Smacznego.

 

 

Może to Cię zainteresuje