Kruche, serowe rogaliki – przepis


Chyba każdy z nas uwielbia rogaliki i to nie tylko te puchate, drożdżowe, ale i kruche z marmoladą. Ten przepis dodatkowo jest z dodatkiem sera, który sprawia, że smak jest ciekawszy. Jeśli nie macie akurat marmolady, rogaliki możecie zrobić bez nadzienia tylko z lukrem, a i tak będą bardzo smaczne. Smacznego.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 rogalików

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 1 szklanka marmolady

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki ciepłej wody

Mąkę przesiewamy dodajemy serek oraz pokrojone na drobne kawałeczki masło. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię i wkładamy na min. godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy tworząc okrąg. Wykrawamy trójkąty dowolnej wielkości, następnie na każdym kładziemy niewielką ilość marmolady i zwijamy zaczynając od szerszego boku, zbliżając do siebie końce, formujemy rogalik.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. w temp. 200 C. Upieczone rogaliki studzimy. Wszystkie składniki na lukier przekładamy do miseczki i mieszamy, jeśli jest za gęsty możemy dolać więcej wody lub soku z cytryny w zależności od upodobań. Przestudzone rogaliki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

wydrukuj teraz