Znajdź swój przepis

Lukrowane pierniczki

16 listopada, 2012

Święta tuż tuż i warto potestować różne przepisy na pierniczki, aby wybrać te najlepsze i zajadać się nimi w świątecznej atmosferze. Lukrowane pierniczki najlepiej upiec kilka dni wcześniej, aby później trochę zmiękły i rozpływały się w ustach. Zamiast lukru możecie polać je gorzką lub deserową czekoladą, będą równie smaczne. Natomiast dla tych, którzy nie lubią tych wszystkich dodatków, świetnie smakują samodzielnie. Inspiracja: Halina Jachowska. Świąteczne słodkości . Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 3 blaszki pierniczków

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 170 g cukru
  • 150 g miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka przyprawy do pierników

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą. W rondelku lub mikrofali podgrzewamy miód i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy cukier, przyprawę, masło oraz jajko. Wszystko razem łączmy, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na gr. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy w miseczce, jeśli jest za gęsty można dodać więcej wody. Ciasteczka oblewamy lukrem i zostawiamy na kratce, aż całkowicie zastygnie. Najlepsze na 2-3 dzień. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x