Znajdź swój przepis

Domowe pączki ze skórką pomarańczową

18 listopada, 2012

Domowe pączki są najlepsze, ale wykonanie ich może sprawiać wiele problemów. Najważniejsze, aby przestrzegać zasad dotyczących ciasta drożdżowego i nie spieszyć się z jego wykonaniem, ponieważ wtedy na pewno pójdzie nam coś nie tak. Razem z tym przepisem robiłam pączki dwa razy z czego pierwsze były surowe w środku. Natomiast te są wspaniałe w smaku, lekkie, pulchne i możne zjeść ich kilka, ponieważ nie obciążają żołądka. Ja polałam je lukrem i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową, ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem, polane czekoladą lub podane tylko z marmoladą. Przepis z książki: Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 35-40 pączków

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki masła lub margaryny, roztopionej
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
  • łyżka octu 10%
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • mąka do podsypania
  • olej do smażenia
  • marmolada do nadziewania
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

PĄCZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Ciepłe mleko mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru, i pokruszonymi drożdżami, odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy razem z żółtkami oraz pozostałym cukrem puder i cukrem waniliowym, aż powstanie gęsty krem. Następnie wlewamy ocet i ponownie łączymy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną i wyrabiamy przez ok. 10 min. Następnie wlewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto nie powinno za mocno kleić się do rąk.

PĄCZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier puder, cukier waniliowy, drożdże, jajko, żółtka, ocet, ciepłe mleko i wszystko razem łączymy. Następnie wyrabiamy ok. 10 min. po czym dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Nie powinno mocno kleić się do rąk.

Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1-1,5 godz. ). Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy na mocno podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na gr. 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki ( u mnie o śr. 6 cm ) wykrawamy kółka. Szklankę warto za każdym razem, gdy chcemy wyciąć kolejne kółko zatapiać w pojemniku z mąką. Nie będzie się kleić i pączki będą bardziej foremne. Przykrywamy je ściereczką do napuszenia ( ok. 30 min. ). Olej wlewamy do garnuszka, musi być go tyle, aby pączki swobodnie pływały i nie dotykały dna. Rozgrzewamy do ok. 170-180 C i smażymy w sporych odległościach od siebie, ponieważ będą jeszcze rosły. Pączki zawsze kładziemy stroną górną na olej, ponieważ dolna część będzie miała możliwość napuszenia i wyjdą nam wtedy z każdej strony okrągłe. Wykałaczką sprawdzamy cały czas czy olej nie jest za gorący i za szybko nie spala nam pączków. Usmażone odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Jeszcze ciepłe za pomocą szprycy nadziewamy marmoladą lub dżemem. Wszystkie składniki na lukier łączymy i polewamy pączki, na koniec posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x