Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pączki

Świąteczne pączki z mincemeat – przepis

Listopad 23, 2012 , 5107 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
swiateczne-paczki-mincemeat

Trafiłam na ten przepis przypadkiem szukając inspiracji na słodkie wypieki świąteczne. Pączki są bardzo proste w wykonaniu i nie trzeba ich smażyć. Najlepiej smakują tego samego dnia, ponieważ wtedy są mięciutkie i świeże. Mieszanina mincemeat, którą dodajemy do środka dodaje świątecznego uroku, ale także niesamowity smak i aromat. Oczywiście pączki przeznaczone są tylko do jedzenia dla dorosłych, dla dzieci możemy nadziać je marmoladą lub kremem czekoladowym:). Przepis na moją mieszankę mincemeat znajdziecie w kategorii: Boże Narodzenie. Przepis ze strony: psealey.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 10 pączków

  • 200 g mąki
  • 25 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka, ciepłego
  • 10 łyżeczek mincemeat ( przepis TUTAJ )

DODATKOWO:

  • cukier puder do obtoczenia

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy masło, drożdże. Jajko mieszamy razem z ciepłym mlekiem i dodajemy do wcześniejszych składników, mieszamy. Następnie zagniatamy chwile, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulkę i wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ).

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować i formujemy z niej dosyć długi wałek. Dzielimy go na dziesięć części. Każdą część lekko spłaszczamy, aby uzyskać placek. Nakładamy po łyżeczce mieszanki mincemeat i zawijamy tworząc kulkę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy pączki przez 10-15 min, aż będą na wierzchu rumiane. Gdy pączki są jeszcze ciepłe po pieczeniu lekko smarujemy je wodą i obtaczamy w pudrze. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje