29 lis 2012

Domowe szyszki – przepis

6 Komentarze Desery

Szyszki to idealna przekąska dla dzieci, a jeszcze lepiej jak pomogą w ich lepieniu:).

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 20 szyszek

  • 1 puszka masy krówkowej lub 1 szklanka krówek ciągnących
  • 4 łyżki masła
  • 100 g ryżu preparowanego

Masę krówkową przekładamy do garnuszka razem z masłem i podgrzewamy, cały czas mieszamy do momentu, aż całkowicie się połączy. Następnie wsypujemy ryz i dokładnie mieszamy, czekamy 2-3 min, aż zacznie wchłaniać lekko masę. Formujemy szyszki zwilżając dłonie w zimnej wodzie, gdyby ciężko się trzymały możemy włożyć masę do lodówki na ok. godz. Smacznego.

Tagi: , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

6 Komentarze to “Domowe szyszki – przepis”

  1. Odpowiedz Dzikowiec says:

    Uwielbiam szyszki! Wspaniale wyglądają. Pozdrawiam

  2. Odpowiedz od-kuchni says:

    Dziękuję za przepis :)

  3. Odpowiedz anielka says:

    pycha przepis! miałam tylko resztkę masła (niecałe 1,5 łyżki) ale szyszki też wyszły smakowite! nie wiem, może to kwestia dobrej masy (ja użyłam tej z sm gostyń)? w każdym razie z mniejszą ilościa masła też wychodzą, a są zdrowsze :) ))

  4. Odpowiedz pedal says:

    a moze byc palma kasia

Napisz komentarz