Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka, Ciastka kruche

Ma’amoul (maamoul), arabskie ciastka – przepis

Grudzień 1, 2012 , 11394 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
arabskie-ciastka-Ma'amoul-4

Ma’amoul to tradycyjne ciasteczka arabeska spożywane głownie podczas świąt religijnych np. Ramadan. Najczęściej nadziewa się je masą z daktyli, ale w zależności od regionu może być z orzechów włoskich, laskowych, pistacji lub białej masy na bazie białek z cukrem i syropem soapwort. Fantazyjny kształt ciastek wykonujemy za pomocą specjalnej foremki, zazwyczaj drewnianej o różnych kształtach, ale nie jest to konieczne i równie dobrze mogą być zwykłe kuleczki. Do ciasteczek pasuje bardzo mocna kawa, parzona po turecku. Przepis: arabiczeal. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 20 ciastek

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżka wody różanej
  • 4 łyżki mleka

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka wody różanej

 

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Orzechy mieszamy z cukrem, cynamonem oraz wodą różaną.

 Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło i zagniatamy chwilę ciasto. Następnie dodajemy wodę różaną, mleko i ponownie zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.

Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc placek i nakładamy pół lub całą łyżeczkę orzechów. Zlepiamy i formujemy kuleczkę. Wkładamy do foremki przeznaczonej do ciastek ma’amoul i dociskamy, aby uzyskać kształt. Dosyć energicznie potrząsamy foremką, aby ciasto delikatnie wypadło. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 min. do lekkiego zarumienienia brzegów. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

 

Może to Cię zainteresuje