Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciastka kruche

Migdałowe rożki – przepis

Grudzień 6, 2012 , 15641 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
migdalowe-rozki

Pyszne, kruche rożki z mielonymi migdałami, które wspaniale nadają się do herbaty. Przepis ze strony ichkoche.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 18 rożków

  • 280 g mąki
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 100 g migdałów, mielonych
  • 80 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. dwie godziny.

Schłodzone ciasto dzielimy na kulki po ok. 38 g. Następnie formujemy wałeczek o długości około 14 cm o lekko cieńszych końcach i zginamy w półksiężyce. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 25 min. do lekkiego zarumienienia. Zaraz po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje