Czekoladowa stefanka – przepis


Pyszne i proste ciasto, które możemy podać na każdą uroczystość domową. Podwójnie czekoladowe z lekkim biszkoptowym blatem, bardzo dobrze się kroi i utrzymuje swój wygląd na talerzu. Inspiracja: Jacqueline Bellefontaine.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 7 białek
  • 220 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 55 g stopionego masła
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru

DODATKOWO:

  • płatki migdałowe do przybrania

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao i dodajemy połowę do sztywnej masy z białek delikatnie mieszając. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy drugą część mąki z kakao, mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki o wym. 26×13 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min. w formie, następnie przekładamy do ostudzenia.

Czekoladę roztapiamy razem z masłem, zostawiamy do ostudzenia. Dodajemy cukier puder i mieszamy, zostawiamy do lekkiego stężenia.

Ciasto kroimy na trzy lub więcej części w zależności od upodobań ( jeśli wierz ciasta wyrósł za mocno należy go ściąć, aby powstała równa powierzchnia ) i smarujemy każdy płat kremem. Na koniec pokrywamy boki oraz wierzch, który ozdabiamy falistym wzorem za pomocą łopatki. Boki obsypujemy płatkami migdałowymi ( można je dodatkowo uprażyć na patelni ). Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Smacznego.

 

wydrukuj teraz