Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Muffinki

Bożonarodzeniowe muffinki – przepis

Grudzień 8, 2012 , 13472 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
bozonarodzeniowe-muffinki-3

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne ciasta i desery świąteczne warto pokusić się o coś nowego i mało pracochłonnego. Przygotowanie ich nie zajmie Wam więcej niż 30 minut, a muffinki rewelacyjnie smakują ze szklanką mleka lub kubkiem ciepłej herbaty. Są dosyć zbite, lekko wilgotne z mnóstwem rodzynek i kandyzowanej wiśni. Z przepisu: channel4.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 muffinek

  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanych wiśni, grubo posiekanych
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 75 g masła, temp. pokojowa
  • 1 jajko
  • 125 ml jogurtu
  • 125 ml mleka

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka gorącej wody

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz skórkę z cytryny i mieszamy z mąką. Masło roztapiamy razem z miodem. Jajko lekko mieszamy trzepaczką razem z jogurtem, mlekiem, sokiem z cytryny i dodajemy do roztopionego masła z miodem. Płynne składniki mieszamy razem z suchymi. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min. do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż uzyskamy dosyć gęstą konsystencję i polewamy każdą muffinkę. Dekoracyjnie możemy posypać jadalnymi, srebrnymi kuleczkami. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje