Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Wilgotny piernik z powidłami – przepis

Grudzień 10, 2012 , 27100 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
piernik-z-powidlami-3

Jest to najsmaczniejszy piernik zaraz po staropolskim. Przygotowuje się go bardzo szybko, od razu można podawać i jest najlepszy zaraz po upieczeniu. Miękki, wilgotny, rozpływający się w ustach, lekko czekoladowy. Pysznie łączy się z powidłami, gorzką czekoladą i orzechami ( ja dodałam przewrotnie zamiast włoskich – migdały ). Jest to piernik, który możecie upiec na ostatnią chwilę. Przepis: pieczarkamysia.

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów )

DODATKOWO:

  • 60 g gorzkiej czekolady

Do garnuszka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy ( nie dopuszczamy do zagotowania ), aż do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy.

Keksówkę o wym. 26×12 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka. Czekoladę roztapiamy nad garnuszkiem z gorącą wodą i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Smacznego.

  • Anita Rosinska

    WITAM! NIE WIEM ZA BARDZO GDZIE ZNALEZC WIECEJ PANI PRZEPISOW POTRZEBUJE JESZCZE KEKS,I ROLADE KAKOWA Z BITA SMIETANA!DZIEKUJE POZDRAWIAM! PIERNIK ROBI FURRORE JUZ DRUGI ROK!

  • Kaśka

    Witam serdecznie! W pieczeniu jestem nowicjuszką i nie do końca jeszcze odnajduję się w przepisowych określeniach. Zastanawiam się już dość długo, czy zdanie ” Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę.” oznacza osobno ubić biała i dodać żółtka, a później cukier, czy po prostu ubijać mikserem od razu całe jajka z cukrem?
    Pewnie dla większości wyda się to pytaniem śmiesznym, wręcz absurdalnym, ale kto pyta nie błądzi, a ja za piernik mam zamiar wziąć się jutro ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ubijamy cale jajka, czyli zoltka i bialka razem z cukrem. Do uzyskania jasnej i puszystej masy. Kto pyta nie bladzi, a ja ciesze sie z pomocy : ). Pozdrawiam i Wesolych Swiat

      • Kaśka

        Ogromnie dziękuję i również życzę Wesołych Świąt!

Może to Cię zainteresuje