10 gru 2012

Wilgotny piernik z powidłami – przepis

36 Komentarze Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Jest to najsmaczniejszy piernik zaraz po staropolskim. Przygotowuje się go bardzo szybko, od razu można podawać i jest najlepszy zaraz po upieczeniu. Miękki, wilgotny, rozpływający się w ustach, lekko czekoladowy. Pysznie łączy się z powidłami, gorzką czekoladą i orzechami ( ja dodałam przewrotnie zamiast włoskich – migdały ). Jest to piernik, który możecie upiec na ostatnią chwilę. Przepis: pieczarkamysia.

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów )

DODATKOWO:

  • 60 g gorzkiej czekolady

Do garnuszka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy ( nie dopuszczamy do zagotowania ), aż do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy.

Keksówkę o wym. 26×12 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka. Czekoladę roztapiamy nad garnuszkiem z gorącą wodą i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Smacznego.

Tagi: , , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

36 Komentarze to “Wilgotny piernik z powidłami – przepis”

  1. Odpowiedz Agata says:

    Mmm, uwielbiam. Klasyczny i najlepszy. :)

  2. Odpowiedz anula says:

    ale pięknie wygląda:)

  3. Odpowiedz od-kuchni says:

    Aż mi zapachniało Świętami :)

  4. Odpowiedz Dzikowiec says:

    Mmm, fantastyczny!!!!!!

  5. Odpowiedz Asia says:

    Uwielbiam pierniki, zwłaszcza z konfiturą :)

  6. Odpowiedz Ola says:

    Właśnie szukałam takiego piernika, którego można zrobić chwilkę przed Wigilią :)

    Dzięki wielkie :-)

  7. Odpowiedz Kamciss says:

    Wygląda pysznie i tak delikatnie :)

  8. Odpowiedz Paulina says:

    kocham taki piernik<3

  9. Odpowiedz Jola szyndlarewicz says:

    Wyglada cudownie:) Mysia też narobiła mi na niego ochoty:)

  10. Odpowiedz Ola in the kitchen says:

    Wygląda bardzo apetycznie.

  11. Odpowiedz jola says:

    nie za dużo tego masła ?? na 2 szklanki mąki , zdaje się być dużo

  12. Odpowiedz Barbara says:

    Upiekłam wg przepisu powyżej, jest pyszny!!!!!!!

  13. Odpowiedz matylda says:

    Zrobiłam piernik z tego przepisu, bo gdzieś zgubiłam przepis mojej babci i … wyszedł pyszny! Jedynie wydaje mi się, że jest pomyłka w rozmiarze keksówki – ja piekłam w 40×12 cm i była pełna (tzn. po upieczeniu). Pozdrawiam i dziękuję! :)

  14. Odpowiedz Domina says:

    Zrobiłam na Święta i nie żałuję! Był wyborny, polecam! :-)

  15. Odpowiedz Agata says:

    Przepyszny piernik.
    Perfekcyjne proporcje smakowe.

  16. Odpowiedz Magdalena says:

    Witam! :)
    Mam pytanie – czy zamiast posiekanych orzechów można dodać kawałki czekolady? I czy można to ciasto upiec w formie muffinek? Pozdrawiam!

    • Odpowiedz aneta says:

      Oczywiście, że można dodać czekoladę. W formie na muffinki ciasto powinno piec się krócej sprawdzaj patyczkiem po ok. 20 min, czy już jest gotowe :)

  17. Odpowiedz ania says:

    A można w przepisie pominac kakao?

  18. Odpowiedz mimi says:

    pierwszy raz robiłam piernik i z tego przepisu wyszedł mi bardzo smaczny.Jednak nie dodałam orzechów i zrobiłam na nieco wiekszej kwadratowej blaszce.Wyrósl pięknie! Bałam się,że w małej keksówce zbyt spiecze mi się z wierzchu,a w środku bedzie niedopieczony (mam kiepski piekarnik). Ogólnie polecam przepis.

  19. Odpowiedz D. says:

    A czy można upiec ten piernik na kilka dni przed świętami, odpowiednio go przechowując? Czy nie straci na swej jakości?

  20. Odpowiedz bartek z przepisy.com says:

    bardzo ładny, ale jakoś wydaje mi się, że wolę te pierniki przełożone masą orzechową i powidłami, choć dla porównania zrobię i wtedy będę wiedział ;)

  21. Odpowiedz małgorzata says:

    wyszedł cudowny, zrobiłam nawet na 2 porcje :) powideł nie miałam, ale dżem porzeczkowy babci również pasuje :)

  22. Odpowiedz Kama says:

    A czy można dodać 50 g orzechów + 50 g rodzynek? :)

  23. Odpowiedz Aga says:

    Zrobiłam ten piernik na święta, przekładając go jeszcze powidłami piernikowymi swojej produkcji i był fantastyczny! niebo w gębie :) cieszył się dużym powodzeniem :)

  24. Odpowiedz Katarynka says:

    Piernik jest przepyszny, aczkolwiek przygotowując go wprowadziłam kilka zmian.
    Królował u nas na święta i jeszcze kilka razy po świętach. ;)
    Pozdrawiam ciepło,
    Katarynka

Napisz komentarz