Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babeczki, Boże Narodzenie

Tartaletki z mincemeat ( babeczki ) – przepis

Grudzień 17, 2012 , 6071 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babeczki-(-tartaletki-)-z-mincemeat

Bardzo chrupiące, maślane, kruche ciasto, które wspaniale nadaje się zarówno do słodkich wypieków jak i słonych. Ciasto przez swój lekko słonawy posmak dodatkowo uwypukla smak mieszanki bakalii mincemeat. Muszę przyznać, że jest to najlepszy przepis na kruche ciasto – lepszego, domowego nie jadłam. Z przepisu: Wendy Hobson.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 8 tartaletek + ciasteczka na wierzch

  • 175 g masła lub margaryny
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zimnej wody

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 8 czubatych łyżek mincemeat z TEGO przepisu

Masło ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy po trochu mąkę, sól i wodę. Wyrabiamy szybko, aż ciasto stanie się kleiste i jednolite. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny ( można na całą noc ) do lodówki. Stolnicę lekko oprószamy mąkę i rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość kilku mm. Wycinamy kółka troszkę większe od foremki o wym. 9×2 cm. Wykładamy foremki ciastem, lekko je dociskając, jeśli wystaje poza brzegi należy je usunąć. Widelcem nakłuwamy całą powierzchnię ciasta. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy, wycinamy różnego rodzaju foremkami ciasteczka, które wykorzystamy na wierzch ciasteczek. Tartaletki jak i ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez 5 min. Po tym czasie wyciągamy tartaletki i napełniamy je mincemeat, ponownie wkładamy do piekarnika na min. 15 minut. Ciasteczka jeśli zaczynają być lekko brązowe wyciągamy wcześniej.
Upieczone tartaletki studzimy i wyciągamy delikatnie z foremek. Dekorujemy upieczonymi ciasteczkami. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje