Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Rogaliki

Rogaliki z migdałowym nadzieniem – przepis

Grudzień 19, 2012 , 9778 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
rogaliki-z-nadzieniem-migdalowym-1

Rogaliki z tego przepisu są pulchne, delikatne, miękkie, a nadzienie słodkie i mocno migdałowe. Rewelacyjne do herbaty lub kubka mleka. Po zrobieniu porcji nie przetrwały nawet kilku godzin co może świadczyć o jednym, są przepyszne. Pamiętajcie, że wypieki drożdżowe są najlepsze w dniu pieczenia, niestety następnego dnia znacznie tracą swoją świeżość. Przepis z książki: Drożdżowe bułeczki i rogaliki ( po lekkiej modyfikacji ).

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 16 rogalików

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
  • 1 jajko
  • 50 g masła, temp. pokojowa
  • 60 g cukru
  • 4 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE:

  • 300 g mielonych migdałów
  • 240 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 białka

DODATKOWO:

  • jajko roztrzepane z dwoma łyżkami mleka
  • płatki migdałów do posypania wierzchu

ROGALIKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Rozkruszone drożdże mieszamy drewnianą łyżką ze 100 ml ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn zostawiamy przykryty ściereczką kuchenną w ciepłym miejscu na 15 min. do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko oraz rozczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ).

ROGALIKI NA SUCHYCH DROŻDŻACH:

Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy, aż powstanie nie klejące się do dłoni ciasto.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Mielone migdały łączymy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ubitymi białkami.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej wałkujemy koło o gr. kilku mm i dzielimy na ósemki. Na trójkąty nakładamy porcję nadzienia i rolujemy od szerszego końca do węższego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godz. Napuszone smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje