20 gru 2012

Sernik królewski – przepis

11 Komentarze Boże Narodzenie, Serniki

Jeśli szukacie dobrego w smaku sernika na różnego rodzaju święta lub uroczystości, który nie jest bardzo trudny do wykonania – musicie wypróbować ten przepis. Sernik jest dosyć ciężki w konsystencji, kakaowa kruszonka bardzo fajnie komponuje się z serem. Jedynym problemem w przygotowaniu przepisu jest ścieranie ciasta, ponieważ potrzeba trochę siły w rękach. Jeśli lubicie rodzynki w sernikach jak najbardziej możecie je dodać, smak na pewno będzie ciekawszy. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao

 

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )

 

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy. Następnie dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki, aby dokładnie stwardniało ( ok. 1-2 godz. ).

Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodajemy po łyżce zmielony twaróg oraz budyń waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

Formę o wym.33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy jedną część schłodzonego ciasta, tworząc równomierną powierzchnię. Wykładamy masę serową i ścieramy drugą część schłodzonego ciasta. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki i dopiero po tym czasie jest najsmaczniejszy.

Tagi: , , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

11 Komentarze to “Sernik królewski – przepis”

  1. Odpowiedz Basia says:

    Śliczny ten sernik i wygląda iście królewsko :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  2. Odpowiedz pieczarka mysia says:

    jeden z moich ulubionych! Love!

  3. Odpowiedz Klaudia says:

    jeden z tych, które lubię:)

  4. Odpowiedz Agata says:

    Wyglądają pysznie. :)

  5. Odpowiedz Asia says:

    uwielbiam ten sernik! zawsze kupowałam go w cukierni, nigdy sama nie robiłam :)

  6. Odpowiedz Kamciss says:

    Zapisuje przepis, koniecznie muszę zrobić :)

  7. Odpowiedz justka2712 says:

    Uwielbiam ten sernik! :)

  8. Odpowiedz chochlikikuchenne says:

    Kocham ten sernik! :D
    Twoj wyglada (nie wiem czy tak mozna powiedziec) prze-apetycznie! :) )

  9. Odpowiedz nowicjuszka says:

    Własnie stoi w piekarniku…zrobiłam na full wypas…z rodzynkami i z masa makowa na dnie, tak jak mój mąż lubi najbardziej…jak nie ucieknie z blachy to bedzie bosko:)
    To mój pierwszy sernik w życiu!

  10. Odpowiedz nowicjuszka says:

    Udał się!!! po ostygnięciu w piekarniku całą noc, mogłam spróbować do porannej kawy:)
    Genialny!!! Może troche za puszysty, bo aż się bąble powietrza porobiły bod wierzchnią warstwą kruszonki i troche spód zbyt wysuszony, ale masa makowa pysznie wilgotna. Zapewne jak postoi parę godzin w lodówce nabierze pełni smaku:) Polecam- pychotka:)

  11. Odpowiedz Mahda says:

    A co by było, jakbym do masy serowej wlała kubeczek smietanki 30%?
    Często robię sernik biskupi i własnie dodaję tam smietankę 30-stkę. Wychodzi pyszny i tak sie zastanawiam czy można to samo zrobić w przypadku tego sernika ;) Ktoś coś podpowie?

Napisz komentarz