Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Serniki

Sernik królewski – przepis

Grudzień 20, 2012 , 2774 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
sernik-z-kakaowa-kruszonka

Jeśli szukacie dobrego w smaku sernika na różnego rodzaju święta lub uroczystości, który nie jest bardzo trudny do wykonania – musicie wypróbować ten przepis. Sernik jest dosyć ciężki w konsystencji, kakaowa kruszonka bardzo fajnie komponuje się z serem. Jedynym problemem w przygotowaniu przepisu jest ścieranie ciasta, ponieważ potrzeba trochę siły w rękach. Jeśli lubicie rodzynki w sernikach jak najbardziej możecie je dodać, smak na pewno będzie ciekawszy. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao

 SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )

 Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy. Następnie dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki, aby dokładnie stwardniało ( ok. 1-2 godz. ).

Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodajemy po łyżce zmielony twaróg oraz budyń waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

Formę o wym.33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy jedną część schłodzonego ciasta, tworząc równomierną powierzchnię. Wykładamy masę serową i ścieramy drugą część schłodzonego ciasta. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki i dopiero po tym czasie jest najsmaczniejszy.

Może to Cię zainteresuje