Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Drożdżowe bułeczki z powidłami – przepis

Grudzień 21, 2012 , 12274 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
drozdzowe-buleczki-z-powidlami-3

Czy ktoś nie lubi w okresie zimowym jak dom wypełnia się zapachem świeżych, drożdżowych bułeczek? Ja przynajmniej nikogo takiego nie znam. Drożdżówki są przepyszne i bardzo puszyste. Zaraz po upieczeniu delikatne i najlepsze w smaku. Najlepiej jeśli dodamy do środka powidła własnej produkcji, ale te ze sklepu również mogą być, pod warunkiem, że będą dobrej jakości. Ja uwielbiam do nich powidła śliwkowe, ale możecie dodać o dowolnym smaku. Koniecznie posypcie je cukrem pudrem razem z prawdziwym cukrem waniliowym, wtedy uzyskają dodatkowy aromat. Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 16 bułeczek

  • 500 g mąki ( dałam pół na pół pszennej i tortowej )
  • 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek powideł
  • jajko rozmącone z 2 łyżkami mleka
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym

Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże ( ze świeżych wcześniej robimy zaczyn ), cukier, sól, jajko, skórkę z cytryny, roztopione masło oraz ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastycznie i nie będzie kleiło się do dłoni. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na kawałki o wadze 60 g. Podzielone części lekko spłaszczamy dłonią i nakładamy po czubatej łyżeczce powideł, sklejamy. Układamy dosyć blisko siebie w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli nie wszystkie wejdą resztę możemy włożyć do małej keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. do złotej skórki na bułeczkach. Zaraz po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje