Znajdź swój przepis

Czekoladowe babeczki z owocami

22 grudnia, 2012

Czekoladowe babeczki z owocami to wspaniały deser na różnego rodzaju przyjęcia, sylwestra lub urodziny. Bardzo szybko się je przygotowuje i długo nie tracą swojej świeżości. Babeczki możemy napełnić bitą śmietaną, budyniem lub kremem czekoladowym i przybrać owocami. Z przepisu : Jacqueline Bellefontaine.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 7 tartaletek

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki wody

DODATKOWO:

  • 50 g czekolady deserowej
  • 50 g orzechów laskowych, posiekanych i podpieczonych
  • 350 g dowolnych owoców np. kiwi, winogron lub wiśni
  • 3 łyżki dżemu malinowego lub galaretki truskawkowej

Mąkę przesiewamy razem z kakao. Masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do suchych składników. Następnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Foremki wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Folię aluminiową zwijamy w kulki i kładziemy na środek każdej babeczki. Pieczemy w temp. 190 C przez 10 min, następnie zabieramy folię i ponownie pieczemy przez kolejne 10 min. Studzimy i wyjmujemy z foremek.

Czekoladę roztapiamy. Orzeszki przekładamy do miseczki. Brzegi babeczek lekko zanurzamy w czekoladzie i orzeszkach. Odstawiamy, aż czekolada stężeje. Owoce układamy na środku babeczek. Dżem lub galaretkę roztapiamy i rozprowadzamy z łyżką wody, smarujemy owoce. Babeczki schładzamy w lodówce. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x