Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta czekoladowe

Murzynek z konfiturą wiśniową – przepis

Grudzień 27, 2012 , 12903 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
murzynek-z-konfitura-wisniowa-7

Nie znam prostszego w wykonaniu ciasta niż murzynek. Na blogu był już przepis na murzynka przekładanego kremem, a teraz coś zimowego, czyli z konfiturą. Ciasto zaraz po upieczeniu jest mięciutkie, przypomina w konsystencji biszkopt. Dosyć długo utrzymuje swoją świeżość, u mnie miękkie było nawet po 3 dniach. Ciasto możemy dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Przepis Haliny Jachowskiej. Smacznego.

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej

Do garnuszka przekładamy masło, wlewamy mleko i wsypujemy cukier oraz kakao. Podgrzewamy do momentu zagotowania i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do wystudzonej masy, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, konfiturę i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy ( u mnie tortownica o śr. 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje