28 gru 2012

Stefanka – przepis

12 Komentarze Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Tagi: , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

12 Komentarze to “Stefanka – przepis”

  1. Odpowiedz zufik says:

    Pycha! Uwielbiam!

  2. Odpowiedz Kokilka says:

    jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta… dziwne, prawda? a wygląda niesamowicie… lubię takie blaty przełożone kremem

  3. Odpowiedz Anna says:

    U mnie to ciasto nazywa się torcik czeski i jest przygotowywany na Nowy Rok. I zwykle jest okrągły.
    Piękna patera na ciasto, czy można zapytać gdzie nabyta?

  4. Odpowiedz Droczilka says:

    Uwielbiam to ciacho! U mnie w domu nosiło ono nazwę placka czeskiego i zawsze było okragłe, tak jak u Anny….

  5. Odpowiedz Kamciss says:

    Wygląda pysznie, ale nie miałam jeszcze okazji jeść tego ciasta :)

  6. Odpowiedz Imię says:

    Lubię tego typu ciasta :) czeka na mnie jeszcze taki jeden kawałek w domu. I dobrze, bo inaczej dostałabym tu ślinotoku ;)

  7. Odpowiedz megii013 says:

    Boska patera, gdzie taką kupiłaś? )))))

Napisz komentarz