Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery

Noworoczny krem szampański – przepis

Grudzień 29, 2012 , 7849 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
noworoczny-krem-szampanski-5

Krem o bardzo wyczuwalnym smaku alkoholu, tylko dla osób, które uwielbiają szampana. Dominujące są w nim dwa smaki: cierpkość alkoholu oraz słodycz pianki. Deser na początku tworzy spójny krem, natomiast po kilkunastu minutach zaczyna się rozwarstwiać i na dole pucharka jest mieszanina szampana z żółtkami, a na górze piana z białek i kremówka. Przepis pochodzi z kuchni staropolskiej i podajemy go ze słodkimi biszkopcikami.  Przepis z książki : Słodka Kuchnia Polska. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 6 porcji

  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru do utarcia żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru do ubicia piany z białek
  • sok z dużej cytryny
  • szklanka wytrawnego szampana
  • szklanka śmietanki kremówki 30 %

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gęsty, jasny krem. Szampana mieszamy z sokiem z cytryny, następnie powoli dodajemy żelatynę, cały czas mieszając. Przygotowaną mieszaninę dodajemy do żółtek i mieszamy. Wstawiamy na 15 min do lodówki.

W międzyczasie ubijamy pianę z białek pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru i miksujemy, aż powstanie lśniąca piana. Śmietankę ubijamy na sztywną masę.

Schłodzony deser łączymy z pianą z białek oraz bitą śmietaną. Nakładamy do pucharków, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, maksymalnie na godzinę. Podajemy z biszkoptami. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje