Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bułki

Bułki hamburgerowe – przepis

Styczeń 2, 2013 , 16006 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
bulki-hamburgerowe-2

Bułki na hamburgery zazwyczaj kupowałam w sklepie, ale nie smakowały mi za bardzo i w pewnym momencie  zrezygnowałam na rzecz zwykłych bułek. Skusiłam się dopiero na wykonanie własnych po tym jak dostałam na gwiazdkę książkę, w której był mega prosty przepis na takie bułki. Moje zaskoczenie było niesamowite, ponieważ w niczym nie przypominały tych mało smacznych, spulchnionych chemią bułek. Zaraz po upieczeniu są bardzo mięciutkie, mają lekko chrupiącą skórkę i idealnie nadają się do komponowania własnych hamburgerów. Z czystym sumieniem polecam ten przepis, który na pewno Was nie zawiedzie:). Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 8 dużych bułeczek

 

  • 2  1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko

 

DODATKOWO:

  • żółtko wymieszane z łyżką mleka
  • 2 łyżki sezamu do posypania bułeczek

 

 

BUŁKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Do miski wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy mleko w proszku, cukier oraz masło, mieszamy. Następnie dodajemy świeże drożdże i ponownie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. przykrywając ściereczką kuchenną. Po tym czasie do zaczynu dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.

 

BUŁKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Do miski przekładamy mąkę, mleko w proszku cukier, suche drożdże, sól, jajko, mieszamy. Następnie dodajemy 3/4 szklanki ciepłej wody i roztopione masło, zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto.

 

Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Napuszone ciasto chwilę zagniatamy, następnie formujemy 8 kulek ( TUTAJ  znajdziecie filmik z odpowiednim kształtowaniem bułek ), które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy mocno dłonią, przykrawamy ściereczką i odstawiamy na 45 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem oraz posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy ok. 12-15 min. Smacznego.

  • nelly_zm

    Witam, czy bułeczki (upieczone) można zamrozić? Będą tak samo dobre?asia

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jeśli zamrozisz w dniu upieczenia na pewno będą tak samo dobre :) Odmrażaj je bez odwijania np. z folii, ponieważ wtedy ucieknie wilgoć i będą suche.

      • nelly_zm

        Bardzo dziękuję, tak zrobię :) Miłego popołudnia.

Może to Cię zainteresuje